EH Bildu posa Balears com a exemple a seguir en política mediambiental

El diputat de les Juntes Generals de Guipúscoa Iban Asenjo aposta per un estat que entengui la realitat dels territoris multilingües

La política mediambiental de l'actual coalició de govern a les Illes Balears es ben valorada a la Península, al manco per part d'algunes forces progressistes com EH Bildu, que a través d'Iban Asenjo, d'un dels seus diputats a les Juntes Generals de Guipúscoa, ha posat com a exemple per a la resta de l'Estat la legislació balear, "com la Llei de residus o la Llei del canvi climàtic". I ho ha fet precisament davant Sebastià Sansó, director general de Qualitat Ambiental, que el febrer passat donà una conferència sobre les noves normatives impulsades a les Balears.

Asenjo ha recordat que la implantació de la recollida porta a porta, que a Mallorca s'aplica a molts de pobles, també ha tingut bons resultats a Guipúscoa, amb un increment del reciclatge, que ha passat del 35% al 70% en molts municipis. Més endavant, ha recalcat la necessitat de disposar de mitjans de comunicació en llengua pròpia com a element de supervivència de les forces nacionalistes.

El diputat basc ha fet un míting a Manacor juntament amb Mateu Xurí i el candidat a batle per MÉS-Esquerra, Miquel Oliver. A la trobada, Asenjo ha remarcat que, a les eleccions del proper diumenge, els territoris perifèrics de l'Estat els partits sobiranistes necessiten aconseguir representació "per poder treballar de manera coordinada amb forces semblants".

Preocupació per un pacte PSOE-Cs

També s'ha referit a la preocupació que genera en els sectors progressistes "el suport de les elits a un possible pacte PSOE-Cs", i ha demanat que a Madrid entenguin d'una vegada "la realitat plurinacional i multilingüe de l'Estat".

Per la seva banda, Miquel Oliver ha insistit en la necessitat que Balears tingui pes a Madrid, en aquest cas amb presència de diputats de Veus Progressistes, mentre que Mateu Xurí ha alertat que Vox marca un discurs que apunta directament a la derogació de la llei que protegeix la posidònia "perquè aquest partit només defensa el sector de la nàutica, i també a la possible derogació de la Llei de normalització lingüística si guanyen les forces "de la Santíssima Trinitat".

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF