Societat 22/06/2018

“Durant la crisi no hi havia doblers per als investigadors”

Ricci treballava a Oxford, on la investigació està vinculada al sistema sanitari

S. Vidal
2 min
“Durant la crisi no hi havia doblers per als investigadors”

PalmaNacho Ricci és un dels investigadors sanitaris que actualment desenvolupen la seva tasca a l’Idisba, a través de l’institut Carlos III.

Té 36 anys i va quedar primer en la convocatòria del programa Miguel Servet de l’Institut de Salut Carlos III, que possibilita la incorporació d’investigadors, a temps complet, en el Sistema de Salut Públic. S’hi presentaren 150 candidatures per a 30 places.

Actualment està especialitzat en prevenció de danys i d’errades mèdiques a l’Atenció Primària. Amb la beca, disposa de 40.500 euros anuals durant cinc anys i un plus de 86.500 per desenvolupar el seu projecte. Són cinc anys de feina segura, però, després, quin futur li espera?

Ricci es va formar a Granada i posteriorment partí a Oxford perquè durant la crisi econòmica “no hi havia doblers per als investigadors”, explica.

A la Gran Bretanya la font d’inversió és estatal i està vinculada al sistema sanitari anglès, en el qual hi ha una cultura més arrelada de suport econòmic a la investigació.

El seu futur, avui dia, sense un decret que li garanteixi certa estabilitat laboral, després de cinc anys a l’Idisba, implicaria probablement tornar a Oxford, on fins ara ha desenvolupat la seva tasca.

Si el decret per a l’estabilitat laboral que ha preparat el Govern s’aprova, és segur que quedarà a viure a Mallorca, però, tot i això, afirma que “aquí difícilment es pot competir amb les condicions d’Oxford”.

El seu cas és molt comú. Una altra investigadora, Joana Maria Ramis, és de la seva generació, amb l’agreujant que és una dona. Dona i científica.

Investiga sobre teràpia cel·lular i enginyeria de teixits. A la seva edat, que és quan una dona es podria plantejar tenir fills, la seva situació laboral no té cap tipus de garantia.

“Coincideix amb l’etapa de consolidació, que t’agafa entre els 30 i els 40 anys, i en moltes ocasions hom posposa la maternitat”, explica la directora d’Acreditació, Docència i Investigació de la Conselleria de Salut, Margalida Frontera. Comenta que l’actual indefinició de les beques pot fer que el temps de baixa maternal i la baixa mèdica d’un part es retalli dels cinc anys de beca. En aquest sentit, “el decret dona seguretat i permet que, en cas de maternitat, s’allargui el contracte”, explica.

Per cada euro que s’inverteix en ciència hi ha un retorn de tres euros. L’Idisba és una de les poques empreses públiques que generen beneficis. Tot tenint en compte que, ara per ara, a l’Idisba hi ha només dues persones amb feina estable, un tècnic de plataforma, Carlos Río, i la investigadora Dora Romaguera, que és l’única científica amb una feina fixa, estable i indefinida en el món de la investigació sanitària pública. La intenció, ara, és poder garantir feina a les persones amb talent.

Inversió

Per cada euro invertit, hi ha un retorn de 3

stats