Societat 16/04/2019

Dos alumnes de la UIB descobreixen un paràsit en els eriçons que els perfora l'intestí

És la primera vegada que s'identifica aquest cuc a les Balears, i ara ho publiquen en una revista científica especialitzada d'àmbit internacional

Kike Oñate
2 min
Les espècies “locals” són aquelles que els nins poden trobar al seu entorn.

PalmaUn estudi realitzat per Alejandro García Salguero i Sofia Delgado Serra, dos alumnes de del grau de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha documentat per primera vegada a les Illes la presència del 'Plagiorhyuncgus cylindraceus', una espècie de cuc paràsit que pertany a un grup poc conegut. Fins ara, aquest paràsit no s'havia trobat mai a l'eriçó clar o nord-africà ('Atelerix algirus vagans'), protegit i present a l'Arxipèlag. D'acord amb els autors del treball, el cuc sol penetrar els intestint dels hostes, causant infeccions que poden arribar a ser mortals. En principi, afecta aus i crustacis terrestres, però també s'ha detectat en petits mamífers com l'eriçó i, fins i tot, en una guineu. A l'Estat només s'havien documentat tres casos en tords i un rapinyaire.

La identificació del paràsit suposa una contribució "important" per a la comunitat científica, tal com ha explicat Claudia Paredes, qui va dirigir els treballs de fi de grau dels alumnes, per aquesta raó l'han publicat en forma d'article a la revista científica d'àmbit internacional Parasitology Research. L'estudi va sorgir arran del TFG que Delgado va acabar l'any 2015, en què va observar com un cuc perforava l'intestí d'un eriçó, un cas que es tornaria a repetir més endavant en diverses ocasions. L'any 2017, García va decidir continuar amb les investigacions, de manera que es varen poder analitzar les dades recollides sobre els eriçons que arriben al Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib). "Es tracta d'un paràsit oportunista", ha explicat el jove biòleg, atès que el més probable és aquests mamífers mengin someretes (també conegudes com a porquets de Sant Antoni) afectades i s'infectin, quan normalment són les aus qui pateixen més per aquest cuc. A més, cal recordar que els eriçons moren majoritàriament atropellats per cotxes a les carreteres, i és comú que altres depredadors se'n mengin els cadàvers.

Els biòlegs Alejandro García Salguero i Sofia Delgado Serra amb la seva tutora Clàudia Paredes

Segons ha explicat Sofia Delgado, la publicació li ha permès participar en dos congressos, publicar l'article i treballar investigant a la UIB durant 15 mesos, gràcies també al programa del SOIB Joves qualificats del sector públic. A més, ara està fent un màster sobre la 'Xylella'. D'altra banda, Alejandro García ha assegurat que és molt important per al seu currículum i actualment cursa un màster a la Universitat de Barcelona sobre microbiologia. Finalment, la directora del TFG ha destacat l'esforç i dedicació que han mostrat, ja que "han posat moltes ganes i varen dur els seus treballs endavant".

stats