Publicitat
Publicitat

Dormir despullats? Els arguments del sí guanyen terreny

Els avantatges de ficar-nos al llit (cada dia) sense cap peça de roba es van fent un lloc a la llista de consells per dormir bé. Un 25% de britànics ja ho fan, segons una enquesta recent

Amb l'arribada del bon temps, és fàcil que la defensa de dormir despullat us aparegui a Facebook o en alguna altra xarxa social perquè algun dels vostres amics ha penjat un estat, un 'post', un tuit o un 'el que sigui' que en parla.

La temperatura ambiental té poc a veure amb el cas –si no és que vivim en algun lloc extremadament fred i sense calefacció–, però possiblement la primavera convida a reobrir un debat incruent però recurrent que, especialment en el món anglosaxó, ha acabat implicant experts com sexòlegs, naturòpates i metges.

El consell de dormir sense roba va guanyant punts i potser acabarà entrant en la llista clàssica de recomanacions per dormir bé: aquella de fer exercici, sopar poc, no veure la televisió ni treballar al llit –en realitat, no fer-hi cap altra cosa que dormir-hi o tenir-hi relacions sexuals–, anar a dormir cada dia a la mateixa hora...

De moment, revistes, blogs i portals de tota mena ofereixen llistes de motius per dormir amb "cinc gotes de Channel número 5" (o del perfum que cadascú prefereixi), com deia Marilyn Monroe.

Una de les expertes que ha formulat amb més claredat els beneficis de dormir despullats és la naturòpata nord-americana establerta al Canadà Natasha Turner, que en el seu blog del 'HuffingtonPost' n'enumera cinc de concrets, tots relacionats amb l'acció de les hormones, que es poden estimular si dormim amb la temperatura adequada en lloc de fer-ho més abrigats del compte.

Segons Turner, dormir despullats permet:

  • 1. Que la temperatura del cos baixi prou per estimular les hormones antiedat.

  • 2. Alliberar més hormones del creixement, que reparen tots els teixits del cos i permeten cremar greix abdominal.

  • 3. Dormir més profundament i més hores.

  • 4. Reduir els nivells de cortisol durant la nit, amb efectes sobre el nivell de colesterol, el sistema immunològic i la libido, entre d'altres coses.

  • 5. Produir més oxitocina, sobretot si dormim acompanyats i hi ha contacte de pell amb pell durant la nit.

  • (De propina: dormir junts i despullats també afavoreix la freqüència de les relacions sexuals, i "els orgasmes són els millors somnífers naturals", afirma Turner).

Altres experts afegeixen més raons per dormir sense roba, especialment per a les dones. Segons J ennifer Landa, autora de 'The sex drive solution for women', els teixits sempre humits de la vagina alimenten els fongs i els bacteris i convé "deixar-la respirar" de tant en tant.

Avança el costum de dormir despullat?
Algunes enquestes han intentat establir si la població tendeix a posar en pràctica aquests consells. Fa dos anys, un estudi revelava que pocs nord-americans renuncien al pijama: només un 8%, segons aquestes dades, que són del 2012.

Aquest mes d'abril, en canvi, s'ha fet públic un estudi que apunta que gairebé un 25% dels britànics dormen despullats, fet recollit per la premsa britànica, que sembla preocupada per si el costum afecta la indústria del pijama. 'The Telegraph' publicava fa uns dies un reportatge que recollia les dades i feia un repàs històric de les celebritats que han manifestat el seu gust per portar pijama, entre les quals esmenten l'actual primer ministre, David Cameron. 'The Guardian' va fer una enquesta entre els seus lectors i un 62% van afirmar que dormien despullats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF