Publicitat
Publicitat

SALUT

Donar sang, un gest individual i un benefici col·lectiu

Més del 60% de les donacions es destina a pacients amb malalties hematològiques o oncològiques

“La tècnica no permet la fabricació de sang. Mentre això no sigui possible, la sang només vindrà d’un lloc: els donants”, sentencia Ismael Gutiérrez, director gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits de Balears.

Cada dia es necessiten 200 donacions a les Illes. Durant l’estiu, el volum de donacions es redueix i les reserves del banc també disminueixen. “Vàrem tenir una setmana amb una situació especialment crítica, feia quatre anys que no teníem nivells tan baixos. El mínim de seguretat són 700 bosses i vàrem arribar a les 350”, assevera. Afortunament, explica, la resposta de la població balear “va ser boníssima” i actualment les reserves se situen a prop de les 650 bosses, però encara continuen per davall del mínim de seguretat. “Estam en situació crítica del grup sanguini A- i també necessitam urgentment 0+ i 0-, encara queda molt per fer”, hi afegeix.

El grup més demandat és el 0-. “Només el 7% de la població és 0-, però és el grup que pot donar a tothom”, precisa Enrique Girona, director tècnic del Banc de Sang. Per això, quan hi ha una urgència a l’hospital, si no coneixen el grup i necessiten transfondre sang, el primer que posen és una unitat de 0-.

Al voltant de la donació encara hi ha molts mites i llegendes urbanes. Un dels més estesos és que hi ha un benefici darrere. “Està prohibit fer negoci amb la sang”, recorda Gutiérrez. “És fals del tot que hi hagi algun benefici amb les extraccions. És un servei que es dona a la comunitat i el donant pot estar ben tranquil que la seva sang arriba a les persones”, hi afegeix Daniel Morell, metge del Banc de Sang.

Destí de la sang

De la sang s’obtenen tres components: plasma, plaquetes i hematies (glòbuls vermells). Els que més demanda tenen són les plaquetes i els glòbuls vermells. Les plaquetes van destinades sobretot a pacients amb càncer o leucèmia aguda en tractament amb quimioteràpia o pacients que no produeixen plaquetes, com els que tenen una aplàsia de medul·la òssia per la malaltia o pel tractament. Les hematies s’empren en el tractament de l’anèmia provocada per les leucèmies, els limfomes i els càncers. “El plasma és per a casos molt concrets com els dèficits de factors de coagulació, però avui dia hi ha fàrmacs que supleixen aquest efecte”, assevera Girona. S’estima que el 60,4% de la sang es destina a persones amb càncer i un 34,3% a pacients que han de ser operats. “És tan ampli el ventall de malalties que poden requerir transfusió que ens pot tocar a tots, si no és un accident de trànsit serà un càncer”, apunta Gutiérrez.

Fer-se donant

Pot donar sang qualsevol persona entre 18 i 65 anys que tingui “bona salut”. “Valoram el seu estat de salut i han d’emplenar un formulari amb múltiples preguntes per la seguretat del donant i del receptor. Hem de garantir que es compleixen molts requisits”, explica Morell. “Si en aquell moment no poden donar, els explicam quin és el camí a seguir; intentam que tinguin tota la informació”, hi afegeix. Després els miren la tensió arterial i el nivell d’hemoglobina i els fan l’extracció.

Un dels principals dubtes que manifesten els donants, explica Morell, és quantes vegades poden donar sang. Els homes, quatre vegades a l’any i les dones, tres per motius fisiològics. Entre una donació i la següent han de passar un mínim de dos mesos.

“La primera donació s’està endarrerint als 33 anys. Tenim un greu problema amb la gent jove, només el 9% de les donacions prové de gent de 18 a 25 anys”, lamenta Gutiérrez. “Hem de fer una tasca didàctica, estar al carrer i a les xarxes socials i donar-los l’oportunitat perquè preguntin”, hi afegeix.

La donació per afèresi, més eficient per obtenir plaquetes

La donació per afèresi és un dels mètodes d’extracció i separació de la sang més eficaços que existeixen, perquè la sang és separada per centrifugació i això permet obtenir només el component desitjat i les cèl·lules restants es tornen al donant per la mateixa via d’extracció. El principal avantatge és que amb una donació de plaquetes per afèresi s’obté la mateixa quantitat que s’obté d’ajuntar cinc donacions convencionals. Es poden donar plaquetes cada 15 dies mentre que en la donació convencional han de passar almanco dos mesos entre una donació i l’altra.