Societat 11/01/2021

Docents de Mallorca denuncien que hi ha infants en classes a menys de deu graus

Educació ha emès un comunicat en què recorda que la ventilació natural és obligatòria, però que és compatible amb la calefacció

E. Navarro
3 min
Els centres educatius estan obligats a mesurar el C02 a l'aire, i la concentració no pot superar les 800 ppm.

PalmaLa tornada a les aules a les Balears ha coincidit en plena baixada de temperatures i ja hi ha hagut les primeres queixes pel fred en algunes aules. Diversos docents s'han queixat per les xarxes socials que el primer dia d'escola han fet classe per sota dels deu graus, i fins i tot vuit, perquè han de mantenir les finestres obertes com a prevenció contra el coronavirus. Així ho afirma una mestra de Primària de Mallorca: "La meva aula divendres no va pujar dels vuit graus". En el mateix sentit piula Ferran, un altre docent: "A les tres aules on vaig estar divendres passat no vàrem superar els 10 °C. Convé empènyer fort per canviar aquesta situació indignant".

Cal recordar que els protocols vigents per a la prevenció contra el covid-19 als centres educatius estableixen que s'ha de monitorar la qualitat de l'aire de tots els espais amb mesuradors de CO2, de manera que la concentració no superi les 800 ppm. Si se sobrepassa aquest llindar, les finestres s'han d'obrir.

"Aconseguírem mantenir a ratlla el CO2 a força de patir fred amb les finestres obertes", denunciava aquest cap de setmana per les xarxes Iñaki Aicart, mestre d'un centre d'Educació Infantil a Palma, que va ser portaveu de l'Assemblea de Docents de Illes les Balears. Aicart critica que no s'hagin instal·lat aparells de ventilació forçada i/o de purificació de l'aire abans que hagi arribat el fred. "Aquest hauria de ser un front comú de tota la comunitat educativa. És indigne que nins, joves i docents hàgim de fer escola en aquestes condicions per inacció dels de dalt", rebla.

El sindicat ANPE va enviar un comunicat aquest diumenge en què assegurava que "molts docents" els han comunicat que han hagut de fer classe amb "temperatures que han arribat als vuit o nou graus", la qual cosa contradiu la normativa de riscos laborals que aconsella un interval entre 17 i 28 graus centígrads. El portaveu de l'STEI, Cosme Bonet, assegura que la seva entitat sindical també ha rebut moltes queixes en aquest sentit.

Per la seva banda, el sindicat Alternativa ha defensat en un comunicat que "el més prudent potser hauria estat esperar uns dies a engegar el curs de manera presencial", perquè la situació sanitària s’ha conjugat amb un temporal de pluja, vent i fred que és del tot incompatible amb les recomanacions contra el covid". Adverteix que "no serà estrany veure el servei de pediatria encara més col·lapsat per grips, pulmonies i refredats comuns".

Marta Salvà és metgessa d'Atenció Primària i mare d'una nina d'Infantil. Es queixa que ha deixat la seva filla "a les 8 h a l'escola matinera i la temperatura era de vuit graus i la humitat, d'un 60%", relata. Recorda que la ventilació és important, però que "acabarem tots amb grips i bronquitis per manca de sentit comú". A més, explica que al centre de salut "nosaltres estam a 22 graus i ventilam a estones".

Davant aquestes demandes, la Conselleria d'Educació ha enviat un comunicat aquest dilluns en què subratlla que "tot i les baixes temperatures, en cap cas es pot renunciar a la ventilació natural de les aules". Recorda, però, que això "no és incompatible amb l'ús de la calefacció, ans al contrari, s'ha de mantenir i, si és necessari, incrementar".

En la compareixença després del Consell de Govern, el conseller Martí March ha demanat als centres que posin la calefacció el màxim temps possible i dues hores abans de començar les classes. A més, ha descartat instal·lar aparells de renovació de l'aire perquè "només es recomana en situacions excepcionals".

Aquesta és la pantalla del mesurador de CO2 de la meva classe a darrera hora de divendres. Com altra gent ja va explicar, aconseguírem mantenir el CO2 a ratlla a força de patir fred amb les finestres obertes.

Com que també hagueren moltes preguntes i dubtes, escric aquest fil. pic.twitter.com/YArxRyxz24

— Iñaki Aicart (@iaicart1) January 10, 2021

stats