Societat 18/06/2013

Els evacuats per les inundacions no tornaran a casa aquesta nit

El departament d'Interior assegura que no hi ha cap persona desapareguda. S'ha habilitat el telèfon 012 per informar els familiars preocupats i que no es col·lapsi el 112

Ara
3 min

BarcelonaLa crescuda dels rius a la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça ha obligat a evacuar mig miler de persones, la majoria a la Vall d'Aran. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha demanat que els evacuats no tornin als seus domicilis aquesta nit. "L'episodi de pluges encara no s'ha acabat. Anirà plovent damunt d'allà on ja ha plogut", ha destacat Espadaler en roda de premsa aquesta tarda després de la reunió del consell assessor del pla Inuncat. La previsió, però, indica que durant la nit la situació podria anar millorant, tot i que Espadaler ha demanat prudència.

Interior ha activat un telèfon, el 012, perquè els familiars "angoixats" no col·lapsin el 112 demanant informació sobre persones que no aconsegueixen localitzar. El departament assegura que, segons les dades de les quals disposen, no hi ha cap persona desapareguda.

Espadaler ha reiterat la seva petició que els veïns de les zones de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars no es moguin del lloc on estan "si no és estrictament necessari" i que "ningú no es desplaci si no hi ha necessitat imperiosa".

Unes 90 persones han estat evacuades a Viella, molts d'ells reallotjats a cases de veins o familiars i també a hotels. Més de 200 persones més s'han evacuat de poblacions com Arties, Naut Aran, Redòs, Salardú, Bossòst i Les i reallotjats a esglésies i poliesportius. Al Pallars Sobirà han estat evacuades nou persones d'un càmping.

El conseller d'Interior també ha demanat que no es recuperi el transport escolar aquest dimecres perquè, tot i que la situació probablement haurà millorat, no se sap quin és l'estat de les carreteres. Més de 1.300 alumnes s'han quedat sense classe pel tancament d'escoles i la suspensió del transport escolar a tota la vall. Aquest dimecres el servei de carreteres avaluarà el dany de les infraestructures

El subministrament de gas està tallat i hi ha 4.000 abonats sense llum, dels quals 2.180 a Naut Aran. El subministrament de gas es manté sense servei a Vielha i altres municipis com Bossòst i Les.

La crescuda dels rius també ha obligat a tallar diverses carreteres, com la N-230 a la boca sud del túnel de Viella i la C-28 al Port de la Bonaigua, i ha deixat la vall pràcticament aïllada. Totes continuen tallades aquest vespre.

El síndic d'Aran, Carles Barrera, admet que que la situació a la Vall d'Aran arran de la crescuda dels rius "està absolutament descontrolada" i avisa que els danys materials "seran una catàstrofe", tot i que les autoritats estan fent "tot el que es pot". Barrera també ha destacat aquest dimarts al migdia que la comarca està seccionada en tres parts incomunicades entre elles. El riu Garona s'ha desbordat a Arties (Vall d'Aran) i l'aigua passa pel mig del poble. També ha crescut el cabal de la Noguera Cardós i la Noguera Pallaresa, que també s'ha desbordat a Llavorsí.

Garona desbordat

L'alcalde de Viella, Àlex Moga, ha alertat que el cabal del Nere també ha pujat i el perill ara és evitar que aquest riu, que passa pel mig del municipi, es desbordi, perquè la quantitat de persones que caldria evacuar seria molt més gran. En declaracions a l'ACN, Moga ha explicat que la Garona està "completament desbordada" a tot l'Aran, i a Viella tots els ponts estan tancats. Fins ara, les inundacions han arribat a cases, comerços i han afectat alguns càmpings. A més, una bona part dels veïns no tenen electricitat ni aigua potable. L'alcalde avisa tothom que es quedi a casa perquè el perill és molt elevat.

"A part del desbordament del riu, no para de ploure", ha advertit Amador Marquès, tinent d'alcalde de Bossost a 'El matí de Catalunya Ràdio'. A les vuit del matí el cabal de la Garona a Bossost ja superava els 90 m³/s. El cabal ha crescut un 70% en les últimes hores. El riu arriba als 150 metres d'amplada.

Activada l'emergència de l'Inuncat

Protecció Civil ha activat l'emergència del pla Inuncat per aquesta crescuda dels rius del Pirineu i diversos municipis tenen activats els seus plans municipals de Protecció Civil.

Fins ara les pluges més abundants s'han recollit a la Vall d'Aran. Des d'ahir i fins a les 8 del matí d'avui s'han acumulat 79 l/m2 a Viella i 51 a Arties. També destaquen en altres sectors del Pirineu els 76 l/m2 a la Bonaigua, 55 a Espot, 40 a la Vall de Boí, 35 al Pont de Suert i 33 a la Pobla de Segur.

stats