SALUT
Societat 13/04/2018

D’igual a igual

Creix l’interès dels malalts crònics balears implicats en la formació en el programa Pacient Actiu

Aina Solano
3 min
D’igual a igual

PalmaEl proper 4 de maig l’hospital Son Llàtzer acollirà la segona edició de la jornada de Pacient Actiu de les Illes Balears. Enguany ha crescut el nombre de persones amb una malaltia crònica que s’han implicat en la formació d’altres pacients que pateixen de la mateixa patologia, dins el programa Pacient Actiu, emmarcat en l’Estratègia d’Atenció a la Cronicitat i de Promoció de la Salut del Govern.

El programa, que va néixer el març del 2016, forma part del Pla estratègic d’atenció als malalts crònics de la Conselleria de Salut i a través d’ell els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de malalts, és a dir, ocupen el rol d’educadors i ensenyen els seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la seva salut, sempre amb el suport d’un professional sanitari. Al capdavant d’aquest programa hi ha la infermera d’Atenció Primària Llucia Moreno Sancho, que coordina un equip que es completa amb la també infermera Yolanda Cáceres Teijeiro. Les dues professionals varen deixar la feina als seus respectius centres de salut, Son Cladera i Esporles, per dedicar-se completament a aquest projecte.

Tres grups de formadors

Des que el programa va començar, fa dos anys, a Balears, s’han creat tres grups de pacients formadors d’igual a igual. El primer d’ells es va crear el juny del 2017; el segon, l’octubre del mateix any, i el tercer ha arrancat el març d’enguany .

La cronicitat abasta diferents fases, i aquest programa permet que els pacients puguin aprendre d’altres pacients amb la mateixa patologia crònica que ells a millorar en el maneig de la seva malaltia a través de diverses eines.

Els usuaris poden ser des de joves de 25 o 27 anys fins a majors de 80 anys. “La paraula clau és la instrucció d’igual a igual”, explica Llucia Moreno, “perquè es basa en la formació entre iguals, de pacient a pacient, de tu a tu”, apunta la infermera coordinadora del projecte.

De totes les edats

El programa forma malalts que tenen un perfil concret. Després de passar una entrevista se’ls dona una formació de 25 hores i a partir de llavors “ ja estan capacitats per formar altres persones amb aquest mateix problema de salut. Tots venen voluntàriament”. Poden ser persones que provenen d’associacions de pacients, d’una unitat hospitalària o des dels centres de salut, on nosaltres hem fet publicitat de la iniciativa prèviament”, explica Moreno.

El programa Pacient Actiu “és un programa del Servei de Salut però el lideram un equip de quatre professionals d’Atenció Primària, en aquest cas infermeres”.La infermera valora que en l’edició d’aquest març hi hagi hagut el grup més nombrós, amb 18 pacients, davant els 11 i 12 que es varen adherir al projecte en les dues passades edicions.

Entre les malalties cròniques que s’han abastit “hi ha malalts d’EPOC, d’insuficiència renal crònica, de fibromiàlgia, una persona amb Pàrkinson, càncer de mama, esclerosi múltiple, artritis reumatoide, i a la tercera formació també hem tractat amb pacients ostomitzats (tant amb colostomia com amb urostomia)”. Així mateix, també tracten la diabetis i la insuficiència cardíaca, a més de formar les persones cuidadores”.

L’equip d’infermeres que lidera el programa celebra que 5 dels 40 pacients crònics que s’han implicat en la formació ja hagin format grups, “dos d’ells de diabetis (amb 16 persones diabètiques), i tres han format el primer grup d’EPOC, amb sis malalts. És el que volem fer amb totes les patologies”, detalla Moreno, qui assenyala que “no es tracta d’un voluntariat, hi ha una metodologia basada en la pedagogia activa”.

Doble vessant

Entre els malalts que es decideixen a prendre part del programa n’hi ha molts que ho fan per agraïment, “perquè volen tornar als altres allò que s’ha fet per ells”. També hi ha persones “que s’han sentit totes soles en la malaltia i que volen ajudar perquè a altres pacients no els passi el mateix”.

“Tenim una Atenció Primària molt digna, que està molt pendent de la població, i que això funcioni depèn de tots: dels professionals sanitaris, dels gestors i, també, de la comunitat i dels pacients a títol individual”.

stats