Detingudes sis persones a Mallorca per suplantar estrangers en exàmens d'espanyol

La policia espanyola ha detingut un total de 47 persones a tot l'Estat per fer negoci amb les proves de llengua i de cultura general requerides per obtenir la nacionalitat espanyola

La policia espanyola ha detingut un total de 47 persones a tot l'Estat, sis de les quals a Mallorca, que es dedicaven a realitzar exàmens d'idioma i coneixement cultural espanyol en el lloc d'estrangers no hispanoparlants, als quals cobraven entre 1.000 i 2.000 euros.

Segons la policia espanyola, els detinguts formaven part d'un entramat de tot Espanya dedicat a suplantar els estrangers en les proves de llengua  i cultura general que es requereixen per poder obtenir la nacionalitat espanyola.  Per fer-ho, utilitzaven documentació falsa i fins i tot el DNI dels aspirants, segons que va detectar la policia espanyola en una operació que va començar amb 14 detinguts a València.

Els destinataris dels certificats eren estrangers residents legals a Espanya no hispanoparlants que no tenien els coneixements exigits per obtenir la nacionalitat espanyola, per la qual cosa estaven disposats a pagar entre 1.000 i 2.000 euros per obtenir-ne l'acreditació.  Els aspirants havien de pagar més o menys segons si volien obtenir l'examen d'idioma o també el de coneixements culturals, tot i que també hi influïen les seves característiques, ja que segons la seva nacionalitat i la dificultat atribuïda a aprendre l'idioma, pagaven un preu més alt o més baix.

La investigació va començar a les seus on es duien a terme aquests exàmens a València. Després de l'estudi i la comprovació dels documents d'identitat dels aspirants, 14 persones varen ser detingudes per delictes de falsedat documental i usurpació d'identitat.

Atesa la sospita que també es duia a terme aquest negoci a altres ciutats d'Espanya, es va iniciar un dispositiu d'investigació que ja ha acabat amb la detenció de dues persones més a València; 17 a Barcelona; sis a Mallorca; dues a Jaca (Osca), i una a Sòria i a Conca, que sumen un total de 47 detinguts.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF