Detenen vuit persones a Manacor que formaven part d'una xarxa d'estafes internacionals

L'organització va estafar més de 100 empreses de tot el món i van arribar a acumular 25 milions d'euros 

Els agents de la Policia Nacional han detingut vuit persones a Manacor després de dur a terme una actuació en l'àmbit internacional. Juntament amb dos detinguts a Toledo i Castelló, els arrestats formaven part d'una organització internacional que es dedicava a estafar empreses de tot el món. Van arribar a estafar més de 25 milions d'euros a més de 100 empreses. 

Segons informa la Policia, els arrestats formaven un grup altament especialitzat en tot tipus d'estafes, des de cartes nigerianes fins a càrrecs fraudulents en comptes bancaris de particulars. També utilitzaven la modalitat coneguda com a 'Man in the middle', que consisteix a realitzar atacs informàtics dirigits contra empreses amb elevats volums de facturació, a les quals intercepten les seves comunicacions per desviar els doblers de les transferències a un compte de l'organització obert amb documentació falsa.

D'aquesta manera, l'organització es posava en contacte amb un empleat que tingués capacitat per accedir als comptes de l'empresa, fent-se passar pel seu cap o director, per sol·licitar una operació financera suposadament confidencial i urgent.

Tres anys d'estafes 

La investigació va començar quan els agents van tenir constància de l'existència de víctimes d'aquesta estafa a Jerez de la Frontera, a Madrid i a Mallorca. Després d'obrir el cas, els investigadors van poder comprovar que existien víctimes per tot l'Estat i que feia 3 anys que estafaven diferents empreses. 

Durant el procés, van descobrir que l'organització tenia el contacte de més de 500.000 empreses espanyoles i que tenien les claus d'accés a correus electrònics de més de 1.000. 

Aquesta operació policial ha conclòs amb la completa desarticulació de l'estructura criminal i la detenció de deu persones originàries de Nigèria, República Dominicana, Veneçuela i Espanya, entre les quals es troben els màxims responsables. D'altra banda, s'han bloquejat 16 comptes bancaris. 

Els investigadors consideren que l'organització hauria estafat a Espanya una quantitat superior als 600.000 euros, xifra que podria veure's incrementada amb l'anàlisi de tot el material confiscat.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF