Detenen dos homes per tràfic de migrants entre Algèria i les Balears

Els detinguts estan acusats d'afavoriment de la immigració il·legal, pertinença a una organització criminal, coaccions i amenaces

La Policia Nacional ha detingut dos homes algerians, de 28 i 32 anys, com a presumptes autors de tràfic de migrants entre les costes d'Algèria i les Balears, segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat. Els detinguts estan acusats dels delictes d'afavoriment de la immigració il·legal, pertinença a una organització criminal, coaccions i amenaces. 

Amb aquestes dues detencions els agents han desarticulat una part d'un dels grups "més actius" relacionats amb el tràfic d'immigrants des del nord d'Algèria fins a les Balears. Després de l'arribada d'una pastera a Formentera el 28 d'octubre amb 11 migrants, la Policia Nacional va començar a investigar i va constatar que a l'embarcació hi havia persones que formaven part d'un grup dedicat al tràfic de migrants. 

Durant la investigació, membres de l'organització varen pegar una pallissa a un dels principals testimonis de la causa i el varen amenaçar a ell i a la seva família. Per aquests motius, expliquen en el comunicat, agents de la Comissaria Local d'Eivissa varen detenir el 12 de novembre un dels membres de l'organització. Aquest dimarts els agents de Palma varen detenir el segon integrant del grup. La Policia Nacional no descarta que hi hagi més detencions. 

La manera d'actuar que té el grup consisteix a localitzar persones al nord d'Algèria, la zona més pròxima a les costes de les Illes, que vulguin viatjar cap a Europa, i demanar-los pel viatge entre 600 i 1.000 euros per persona. Una vegada que l'embarcació està plena, una persona amb coneixements nàutics s'encarrega de patronejar.

Rècord d'arribada de pasteres i migrants a les Balears  

Enguany ja han arribat a les Balears 106 pasteres amb 1.369 migrants a bord. Per illes, a Mallorca hi han arribat 72 embarcacions amb 957 ocupants; a Eivissa, 18 pasteres amb 210 persones, i a Formentera, 16 embarcacions amb 202 migrants a bord. 

El dia que més pasteres arribaren a les Balears va ser el 22 de setembre, quan varen arribar 13 embarcacions (11 a Mallorca i 2 a Formentera) amb 204 ocupants.  Cal recordar que durant tot el 2019  varen arribar a les Illes  un total de 41 embarcacions i 507 migrants.

L’acumulació de crisis empeny els joves algerians a creuar la mar


 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF