Detenen un home a Eivissa que formava part d'una xarxa de falsificació de documents

Una vegada que els documents estaven en possessió dels destinataris al Marroc, aquests accedien a territori espanyol

Detenen un home a Eivissa en el marc d'una operació policial que ha suposat el desmantellament d'un complet i sofisticat laboratori de falsificació de documents amb tot el necessari per fabricar, a canvi de fins a 5.000 euros, targetes de residència, passaports d'altres països, visats estatunidencs i permisos de conduir.

En total, han detingut dotze persones entre Madrid, Barcelona, Vigo i Eivissa en aquesta operació, denominada Xacal, considerada per la Policia el major cop a un laboratori de falsificació de documents fins a dia d'avui.

Segons informa la Direcció General de la Policia, l'organització ara desarticulada comptava amb la infraestructura necessària per dur a terme totes les fases de la falsificació, sense requerir laboratoris complementaris, reflex de la professionalitat dels falsificadors i de l'alta qualitat dels documents elaborats.

Principalment, falsificaven la targeta de residència de familiar comunitari, encara que també feien passaports italians i argentins, cartes d'identitat franceses i italianes, visats estatunidencs, permisos de conduir i targetes de residència espanyoles –règim general i comunitari. El preu variava en funció del tipus de document. Així, els passaports es cobraven fins a 5.000 euros i entre 800 i 1.500 euros, els permisos de residència i de conducció.

El laboratori, localitzat en un edifici d'oficines de Rivas Vaciamadrid, comptava amb dos gravadors làser CNC, maquinària per realitzar talls a alta velocitat en material plàstic, sis impressores de sublimació digital per imprimir fons de seguretat, dues premses d'impressió tampogràfica i termogràfica, dos escàners, impressores làser, equips informàtics d'última generació i unes 2.000 targetes en blanc, la majoria amb el xip incorporat, entre d'altre material.

La recerca es va iniciar el mes de juny passat, quan els agents varen constatar l'existència d'una organització criminal dedicada a la falsificació de documents d'identitat per facilitar l'entrada de ciutadans marroquins al nostre país.

La xarxa estava liderada per ciutadans argentins i espanyols que comptaven amb una xarxa d'intermediaris d'origen marroquí que s'encarregaven de facilitar als seus compatriotes les documentacions a través de familiars que eren a Espanya.

Una vegada elaborat el document, els falsificadors els feien arribar als intermediaris mitjançant missatgeria postal. Els pagaments es feien a través de transferències bancàries o d'entitats financeres. Una vegada que els documents estaven en possessió dels destinataris al Marroc, aquests podien accedir al territori espanyol per via aèria en vols directes o a través de les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF