Javier Arranz, sobre l'evolució de la pandèmia: "Les Balears estan en una situació d'estabilitat i davallada"

Salut ha confirmat que s'han detectat 10 nous contagis i mor una persona més amb coronavirus a les Illes

El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, ha subratllat aquest diumenge en la roda de premsa per informar sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus a les Balears que "la situació és de davallada i estabilitat a les Illes". El portaveu ha assenyalat que, tot i que "som més optimistes que a principis de setmana", s'ha de ser "prudents", perquè la situació és variable: "Veurem com evoluciona els pròxims dies", ha apuntat.

El Ministeri de Sanitat ha comptat una mort més a les Balears amb coronavirus, que situen en 175 el nombre de defuncions a l'Arxipèlag. La darrera víctima a causa de la malaltia és una persona contagiada en una residència de majors. Per altra banda, la Conselleria de Salut ha confirmat que en 24 hores hi ha hagut 10 nous contagis a les Illes, set dels quals s'han detectat amb les proves PCR i tres amb els tests d'anticossos. La xifra s'eleva a 1.917 des que va començar la pandèmia. La Conselleria de Salut ha informat que  s’han duit a terme 33.547 proves de laboratori (30.272 PCR i 3.275 tests d'anticossos).

El nombre de pacients curats puja a 1.123, 21 persones més que en la jornada d'ahir. Fins ara, el nombre de pacients hospitalitzats a les Balears és de 1.062. A més, cap persona ha hagut de ser ingressada a l'UCI, per la qual cosa el total de persones en vigilància intensiva es manté en 166. D'acord amb les dades del Ministeri de Sanitat, a les Illes hi ha 619 casos positius actius, és a dir, 12 menys que aquest dissabte.

Situació als hospitals i sanitaris

Quant a la situació en els hospitals, Arranz ha assenyalat que a Mallorca hi ha 323 persones hospitalitzades, 54 de les quals es troben en unitats de cures intensives. Un total de 112 sanitaris són positius actius i 209 es troben en vigilància per símptomes. A més, 430 persones són ateses als seus domicilis.

A Menorca, hi ha nou persones hospitalitzades (cinc a l'UCI). També hi ha 4 persones en seguiment per part de les UVAC i només hi ha un sanitari positiu actiu i 11 en vigilància.

Per part seva, a Eivissa i Formentera, són 33 les persones hospitalitzades (vuit a l'UCI) i 13 reben atenció de les UVAC. Quant al sanitaris, no hi ha cap cas positiu, però sí que hi ha 23 professionals en vigilància.

Salut ha destacat que, d'ençà que va començar l'epidèmia, s'han detectat un total de 318 casos positius entre els professionals que fan feina en els centres sanitaris, el 16% dels 1.917 casos totals que hi ha a les Illes fins ara. 

La situació a les residències

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, hi ha hagut tres nous casos positius d'usuaris i un entre treballadors. El nombre de residents positius actius és de 188; 72 residents han superat la malaltia i 73 han perdut la vida. Els professionals actius són 89 i 51 s'han curat.

A les residències per a persones amb discapacitat, no hi ha canvis respecte d'aquest dissabte. Així,  ja han superat la malaltia 17 dels 20 treballadors infectats, i 35 dels 36 usuaris contagiats.

Espanya

A l'Estat s'ha registrat la xifra més baixa de morts: 288. El dia que comencen a sortir els menors de 14 anys i l'endemà que Pedro Sánchez anunciàs que Espanya entra en fase de desconfinament, hi ha el nombre de defuncions més reduït des del 20 de març i s'enllacen tres dies consecutius amb més persones curades (3.024) que nous contagis (1.729). 

"Hem d'ocupar-nos que l'evolució es consolidi", ha assenyalat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha aplaudit que l'executiu espanyol hagi decidit començar la desescalada a finals de la setmana vinent.

EDICIÓ PAPER 06/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF