Descobertes dues possibles víctimes dels quatre afusellats i enterrats a la fossa de Llucmajor

La localització dels cossos coincideix en l’indret on especifica la causa judicial oberta

Després que aquest dimarts comencessin les tasques d'exhumació a la fossa  del  cementiri de Llucmajor, els tècnics de  Sociedad  Aranzadi han trobat dos cossos que correspondrien a quatre dels afusellats pel franquisme. Un tercer, segons la directora de l'excavació  Almudena   García - Rubio , "encara l' estam  desenterrant, tot i que sembla ser la persona que  cercam ".

La localització de les restes coincideix en l'indret especificat a la causa judicial oberta i les persones trobades presenten lesions de projectils per arma de foc, tal com indicava l'autòpsia del 1936. A més que alguns dels cossos estan disposats boca per avall.

Pel que fa a la quarta víctima que l'equip d'Aranzadi cerca, la directora explica a l'ARA Balears que "es troba sota una sepultura, de manera que l'Ajuntament està tractant de trobar els seus propietaris per tenir el permís i poder excavar".

En aquest sentit, García-Rubio assegura que fins no tenir l'ordre és possible que s'hagin d'anar i seguir amb una altra fossa amb la intenció de tornar més endavant i cercar la quarta víctima. 

Històries personals

El cos Sebastià Vidal, natural de Santanyí, va aparèixer el 28 d'octubre de 1936 i va ser identificat per la seva dona. Aquest guàrdia civil retirat de 53 anys va deixar dos fills. 

Macià Salvà Moll era un picapedrer de 32 anys del Coll d'en Rabassa. Les seves restes varen ser trobades al costat de les de Sebastià Vidal. La seva dona, amb qui tenia una filla, en va identificar el cos.

El bunyolí Miquel Martorell era un pagès de 35 anys. El seu cadàver va aparèixer el 3 de desembre de 1936. La seva dona va reconèixer la seva roba i algunes pertinences, que varen ser recuperades una setmana després del seu enterrament. Va deixar un fill de 2 anys.

Fanny Tur: "Veient el que està passant a Andalusia sí que pens que hi ha perill per a la Llei de fosses"

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF