Societat 24/07/2018

Desallotgen el gran nucli de barraques del costat de la plaça de les Glòries

L'Ajuntament calcula que hi vivien 61 persones, tres famílies amb nens i dos menors no acompanyats

Maria Ortega / Germán Aranda
3 min
El desallotjament del nucli de barraques /PERE VIRGILI

BarcelonaLa Guàrdia Urbana ha desallotjat, aquest dimarts al matí, el gran nucli de barraques que s'havia instal·lat al costat de la plaça de les Glòries de Barcelona, als peus del flamant mercat dels Encants i que, els últims mesos, havia crescut en nombre de població. Segons els últims càlculs municipals, hi malvivien 61 persones, entre les quals -com a mínim- tres famílies amb infants i dos menors no acompanyats, mentre que a principis d'any el consistori hi tenia controlats una trentena de residents. Hi ha, a més, una població fluctuant que, tot i que fa vida a l'espai -moltes persones es dediquen a recollir ferralla-, no hi dorm.

El solar té una part de propietat privada, desallotjada fa dos mesos, on s'hi han d'aixecar pisos, i una de pública, que s'ha de convertir en una zona verda. Els residents, segons han informat fonts del consistori, estaven avisats des de divendres que el desallotjament seria imminent i, de fet, ja hi ha pensions autoritzades per a les famílies amb menors d'edat a càrrec. Després de negociar, dues de d'aquestes famílies ho han acceptat i l'altra continua en converses. Dos adults més, en situació de risc, han acceptat també anar a un alberg. Els casos dels dos menors no acompanyats -els coneguts com a MENA- que vivien a l'assentament s'han derivat a la Fiscalia de menors per tal que puguin accedir a una tutela.

La resta, en general, prefereix no anar a albergs per diversos motius. Molts d'ells treballen venent ferralla i articles usats i en un allotjament d'aquest tipus no tindrien lloc per guardar el material. "A un alberg? No vull! Per què? Per estar tres dies i que em facin fora?", lamentava un dels desallotjats a l'Ara a la porta del gran solar, entre carrets de plàstic i metall, roba, ferralla, neveres, algun sofà, cadires, maletes, microones i desenes d'equipatges i parts de les seves llars que no saben on portaran. Molts altres objectes que havien deixat a dins els recollien les grues i serveis de neteja que acabaven de destruir les barraques, mentre els exresidents parlaven entre ells i amb membres de la Guàrdia Urbana i de serveis socials a la porta del terreny.

Tot i que la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assegurat que se'ls havia avisat diverses vegades en les darreres setmanes, el Said, un dels que hi vivia, ha assegurat que no sabia res fins al dia d'ahir: "I ja em diràs, si en un dia et diuen que has de sortir, on portes totes les teves coses? Com busques una solució?".

Pla general de l'assentament, al costat del Teatre Nacional de Catalunya/ PERE VIRGILI

El solar està ocupat per un assentament de manera contínua des del març del 2016. L'Ajuntament, davant els "riscos de seguretat i salubritat existents" i per la necessitat de donar ús a l'espai, va iniciar el juny del 2017 el procediment de recuperació d'ofici de l'espai. Finalment, el jutjat n'ha autoritzat el desallotjament. Fonts municipals han apuntat a aquest diari que l'operació d'aquest dimarts compta amb la presència de diferents serveis municipals (seguretat, neteja i serveis socials) i que la intenció és oferir allotjament d'emergència i atenció social a qualsevol persona que el vulgui. Per aquest motiu hi ha places previstes als centres de primera acollida (CPA), al Centre d'Urgències i Emergències Socials i en algunes pensions.

El desallotjament s'ha fet amb excavadores per demolir els habitatges autoconstruïts que han proliferat pel solar. La part privada de l'espai ja havia sigut desallotjada fa uns mesos, però llavors alguns dels residents en aquest assentament van optar per traslladar les seves barraques d'una part a una altra del solar.

Segons les dades del primer trimestre del 2018, a Barcelona hi viuen 536 persones en 77 assentaments. Es tracta de la xifra més alta des del 2014. L'Ajuntament atribueix aquest nou creixement a l'expulsió de ciutadans de l'Europa de l'Est pels governs francès i italià. Molts dels residents de l'assentament de les Glòries són, de fet, d'origen romanès, però també n'hi ha molts de marroquins.

Aquest racó de la ciutat ja va rebre atenció mediàtica el febrer del 2016 quan un incendi va evidenciar que hi havia persones dormint a l'estació fantasma de Bifurcació-Vilanova, entre les d’Arc de Triomf i Clot-Aragó, que mai ha funcionat. Per entrar a l'estació s'havien d'esmunyir per un petit forat en un mur i accedir a un espai ple de runa per creuar després les vies i entrar per una porta. El solar on ara s'ha desallotjat el gran assentament és al costat de tot això.

stats