EL TSJIB manté oberta la investigació per la requisa de mòbils a periodistes arran del cas Cursach

La magistrada Felisa Vidal descarta arxivar per ara la querella contra el jutge Florit

El Tribunal Superior de les Illes Balears ha decidit mantenir oberta la causa contra el jutge Miquel Florit, que investiga el cas Cursach, i el fiscal Juan Carrau a causa de la querella presentada del 'Diario de Mallorca' i Europa Press per la requisa dels telèfons i els ordinadors de dos periodistes d'aquests mitjans de comunicació. La Fiscalia havia sol·licitat el 8 de febrer l'arxiu de les actuacions contra jutge, i també havia apel·lat contra l'ampliació de la querella al fiscal que havia reclamat la confiscació dels mòbils, Joan Carrau.

Segons la magistrada Felisa Maria Vidal, per ara no és possible descartar que els querellats hagin comès algun delicte, i opta per mantenir oberta la causa. Considera que arxivar-la donaria per fet que els fets investigats no són constitutius d'infracció penal.

La querella dels dos mitjans de comunicació -en què també consten els dos periodistes afectats, Kiko Mestre i Blanca Pou- manté que la interlocutòria del jutge prevarica “perquè constitueix una arbitrària conculcació del dret de secret professional del periodista" que, a més, qualifica “d’absurda i insòlita”. Afegeix que és “increïble” que un membre del poder judicial hagi pogut dictar una interlocutòria així, perquè ha d’actuar complint la Constitució, especialment “amb ple respecte per les garanties essencials que permeten reconèixer un sistema legal com a plenament democràtic, entre les quals la llibertat de premsa és a la primera línia”.

El dimarts 11 de desembre la Policia Nacional, per ordre del jutge Miguel Florit, va confiscar els telèfons mòbils de dos periodistes, un de 'Diario de Mallorca' i l'altre d'Europa Press Balears. També es va endur documentació i dos ordinadors d'Europa Press. Seguint l'ordre judicial, els agents també van fer que els periodistes els lliurassin les contrasenyes dels aparells respectius. Analitzant-ne les comunicacions pretenen descobrir qui va filtrar als dos periodistes un informe policial que deia que el Grup Cursach havia defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social 14 milions més.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF