Defensa autoritza la instal·lació d'un pont militar desmuntable a Artà

El pont d'en Pentinat va ser completament enderrocat per la torrentada del passat 9 d'octubre

El Ministeri de Defensa ha autoritzat la instal·lació d'un pont militar desmuntable a Artà, segons ha informat EFE, a la carretera Ma-12 que va del Port d' Alcúdia  a aquest municipi. La torrentada causada per les pluges torrencials del passat 9 d'octubre enderrocaren el que hi havia, el conegut com el pont d'en Pentinat.

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Artà varen sol·licitar la setmana passada aquest pont militar, perquè els xàfecs varen fer caure la passarel·la que dona accés a la població, segons ha recordat la institució insular en un comunicat.

L'estructura que s'ha autoritzat és un pont  Bailey  T-S de 15,24 metres de longitud, calçada de cinc metres i un pes màxim autoritzat de 60 tones. L 'Exèrcit de Terra instal·larà aquesta infraestructura, de les obres de la qual s'ocuparà el regiment de pontoners de Saragossa, que ja és a Mallorca per iniciar la provisió de material.

Quant al termini d'execució del projecte, es calcula, si la meteorologia ho permet, que el terreny per instal·lar l'estructura estarà llest en unes dues setmanes i posteriorment l'Exèrcit aixecarà el pont en quatre dies aproximadament. A més, la circulació pel pont provisional es farà en un únic sentit, d'entrada a Artà.

Quant a la sortida d'Artà en direcció a la Colònia de Sant Pere (Ma-12), es farà per la carretera de Manacor (Ma-15), pel camí de la  Calobra  i pel camí de Carrossa (Ma-3334).  En cas de necessitat, per motius excepcionals, es podrà regular el trànsit alternatiu pel pont amb semàfors.

La limitació de velocitat quan es travessi el pont serà de 20 km/h i la distància mínima entre vehicles haurà de ser de cinc metres. A més, per motius de seguretat, la passarel·la es tancarà entre les 23 h i les 7 del matí. Una altra de les mesures acordades és que, en cas d'avís meteorològic taronja per pluges a la zona, la Policia Local d'Artà i el personal tècnic de la Direcció Insular d'Infraestructures i Mobilitat vigilaran el pont permanentment.

El pont tipus  Bailey  que s'instal·larà a Artà ja és a la caserna Jaume  II, pendent de les obres de preparació per part d'empreses civils, ha informat la Comandància de les Balears en un comunicat.

L 'Exèrcit de Terra té una dotació d'aquest tipus de ponts, ja que permeten el muntatge i llançament de manera ràpida i treballant des d'una única riba del curs d'aigua que cal superar. S'instal·len peces que es van ajustant i llançant sobre uns corrons fins a la riba oposada.

Els  Bailey  han estat emprats per l'exèrcit en nombroses ocasions en què han donat suport a la població civil per la rapidesa amb la qual poden instal·lar-se i les seves capacitats: permeten el pas de vehicles de fins a 80 tones. Alguns d'aquests ponts han estat instal·lats pel Comandament d'Enginyers després de les inundacions del llevant peninsular i a Bilbao en els anys vuitanta, a Barcelona damunt l'avinguda de la Meridiana, a l Vendrell, l'any 2000, a Burgos sobre el riu  Arlanzón, el 2004, i a Beniarbeig, després de les inundacions sofertes a Alacant el 2007.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF