EDUCACIÓ

Crítiques al PP per votar contra la concertada

Govern i sindicats retreuen als populars que hagin retallat el pressupost d’Educació votant amb Podem

Els sindicats STEI, FEUSO i FSIE varen manifestar ahir el seu rebuig a una esmena als pressupostos de les Illes Balears per a 2019 aprovada dijous, a proposta de Podem i amb el suport del PP, perquè perjudica l’ensenyament concertat.

La Conselleria d’Educació va informar divendres que els vots del PP i Podem han propiciat una retallada de 500.000 euros a l’educació concertada en els pressupostos aprovats per a l’any que ve. A més de la retallada a la promoció turística, el Partit Popular també va donar suport a l’esmena 14325/2018, efectuada per Podem, que suposa traspassar mig milió d’euros destinats a pagar les nòmines dels professors dels col·legis concertats a partides per a l’ensenyament públic.

La Conselleria d’Educació va assegurar que aquesta retallada posa en perill real els acords de millora que s’estaven negociant amb la concertada, principalment destinats als sous dels docents en pagament delegat, tant de la concertada com dels centres d’educació especial. Aquests acords fan referència a temes com l’equiparació amb la pública, el pagament de sexennis i les jubilacions parcials.

FEUSO va confirmar en un comunicat que aquests canvis realitzats durant les votacions a les esmenes del pressupost de l’Arxipèlag “perjudiquen els treballadors” dels seus centres. L’organització sindical ha sol·licitat explicacions als responsables de les formacions polítiques que han presentat aquesta esmena i hi han votat a favor.

També es varen sumar a aquesta sol·licitud la Federació de Sindicats Independents de les Illes Balears (FSIE) i STEI Intersindical, els quals es mostren “decebuts” per aquesta situació.

L’STEI va assegurar que Podem ha perdut una oportunitat per augmentar el pressupost dedicat a l’educació. El sindicat considera que s’ha fet “una maniobra per molestar el Govern que acabarà perjudicant els treballadors”.

Per part seva, la FSIE ha lamentat que, atès que les quantitats destinades a l’educació concertada per a despeses de funcionament no han augmentat des de 2007, aquesta retallada de 500.000 euros “afectarà principalment els sous dels docents en pagament delegat, tant d’escola concertada com dels centres d’educació especial”.

Cal recordar que a les Illes Balears l’ensenyament concertat ocupa el 40% del sistema educatiu. En total, a les Illes hi ha 117 centres concertats, en els quals treballen més de 4.000 professors.

Per la seva banda, CCOO també ha denunciat que el PP continuï “retallant drets en educació, aquesta vegada als docents de la concertada”. El sindicat demana a la Conselleria que “redobli els esforços i que trobi la fórmula per fer efectiva aquesta negociació”.

Estratègia del PP

La formació més criticada per les darreres operacions de ‘rebentar’ part dels pressupostos del Govern ha estat el PP, ja que tant en el cas d’educació com en el de turisme Podem havia presentat esmenes que pot defensar ideològicament.

Decidir retallar 3,7 milions del pressupost de turisme per destinar aquesta quantitat a lloguer social entra dins els seus plantejaments, igual que votar en contra de l’educació concertada. En canvi, el PP ha votat en els dos casos en contra dels interessos dels que suposadament són part dels seus votants. La hipòtesi inicial que els populars havien votat a favor de les esmenes de Podem en el cas de turisme queda descartada.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF