HABITATGE

Una crida contra l'especulació amb l'habitatge

Més d'un centenar de persones es manifesten a Palma per “un lloguer digne”

“El lloguer social és una prioritat” i “Gent sense casa i cases sense gent” són alguns dels crits que es varen poder escoltar aquest dissabte a la plaça d’Espanya de Palma. Un centenar de persones es manifestaren sota la consigna “Mou-te per un lloguer digne” que convocaren les entitats Lloguer Digne Mallorca, Stop Desnonaments Mallorca, Stop Maltractament Centre d’Acolliment i el sindicat CNT. A la concentració s’afegiren la Plataforma Antiautopista, la Coordinadora de Pensionistes i Ciutat per a qui l’habita, entre d’altres.

La manifestació s’ha convocat per reivindicar la necessitat d’un mercat de lloguer digne, just i assequible per als ciutadans i per exposar que “els últims canvis aprovats pel govern espanyol i el Govern balear no són les principals mesures que es necessiten”, han comentat des de l’organització. També sol·liciten “la regulació immediata dels preus del lloguer”, com ha comentat el portaveu de la plataforma Antidesnonaments, Joan Segura, que a més, ha qualificat la Llei d’habitatge de les Illes Balears com “una llei timorata i insuficient”.

La reforma de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) estableix que els contractes de lloguer passin de tres anys a cinc. Tot i que es recupera aquest dret per al llogater, la LAU no estableix cap límit als preus del lloguer.

Lluita per un habitatge

A les Balears hi ha 1.187 famílies que han estat desallotjades entre els mesos de gener i octubre per no pagar el lloguer. A més, la portaveu de la plataforma Lloguer Digne, Magda Solís, ha afirmat que l’entitat té comptabilitzades unes 2.200 persones afectades i que “la majoria són per fi de contracte i que no els el renoven o, si els el renoven, els pugen el lloguer uns 400 euros més”.

Una de les afectades i amb una situació crítica és Manuela Pujol, que ha afirmat haver patit un “intent de desnonament exprés per part de l’Ibavi” i culpa de la seva situació a la “mala praxis” de la treballadora social de l’Institut de l’Habitatge. Pujol ha afirmat que sent desprotegida i que té una ordre de desnonament prevista per a dia 8 de gener.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF