Societat 17/08/2018

Creix l’afició i el gust per la cervesa artesana local

A Mallorca trobam ja més de mitja dotzena de petits fabricants que han convertit la passió per aquesta popular beguda en una forma de vida

Carles Tudurí Borràs
4 min
La qualitat és clau per a una bona cervesa.

L’elaboració artesanal de cervesa s’ha convertit els darrers anys en una afició. Són moltes les persones que amb un material senzill i econòmic s’han decidit a fabricar la seva beguda preferida amb resultats molt bons. En alguns casos, aquesta afició s’ha convertit en negoci i ha causat l’aparició de petites fàbriques artesanals o microcerveseries.

A Mallorca en tenim més de mitja dotzena d’exemples. La Forastera, Sullerica, Beer Lovers, Galilea, La Terca o Toutatis són algunes de les marques que han iniciat la comercialització en un mercat que no és gens fàcil, però que de moment està generant demanda suficient per donar sortida a les petites produccions d’aquestes marques.

Cas Cerveser

Cas Cerveser, fabricant de la marca Galilea, és una petita cerveseria ubicada a Puigpunyent que té l’honor de ser la més veterana d’aquest incipient sector. Chelo Ferris i Sebastià Morey varen decidir per motius familiars deixar les seves respectives professions i iniciar l’experiència de convertir-se en productors d’aquesta beguda tan popular.

“La veritat és que no ha estat un camí fàcil -explica Chelo-, ja que hi ha molta competència i el preu del nostre producte és més elevat que el que està avesat a pagar el client. Però el que és cert és que si tens en compte el que du una cervesa artesana com la nostra o una industrial crec que el preu no és gens car, ja que hi posam productes de primera qualitat”.

Aquesta cerveseria distribueix els seus productes principalment a grans superfícies de Mallorca, que la venen per un preu una mica superior als dos euros.

Juntament amb Tramuntana va ser la primera experiència de cervesa artesanal. Mentre que la primera va deixar de ser fabricant i es va centrar en el seu establiment, on ofereix gairebé 200 marques, Cas Cerveser continua apostant per la fabricació, amb una orientació ecològica.

Per exemple, es reaprofiten els recursos per fer compostatge o per alimentar animals. També s’està rehabilitant una finca de Puigpunyent per convertir-la en una granja cervesera. Es fabriquen sis modalitats en botella de terç així com barrals per a determinats establiments.

Sullerica

Un altre dels exemples de producció artesanals és Sullerica, una iniciativa també impulsada per un matrimoni. En aquest cas varen ser Maria Bel Rotger i Guillem Coll els que varen posar en marxa una petita fàbrica que amb molta il·lusió s’està obrint pas en el mercat i ja es pot trobar a prop de cent punts de venda de diferents localitats de Mallorca.

“No parlam d’un negoci senzill. Hem fet un gran esforç per poder oferir un producte de molt bona qualitat, que comença a ser reconegut pels amants de la cervesa”, explica Guillem. La microcerveseria ofereix diverses modalitats de cervesa, ja sigui en botelles de terç o en barrals. També fabriquen cervesa per a altres marques, com ara 4Alqueries, i per a establiments que volen un producte personalitzat. La inversió només en maquinària per a una fàbrica d’aquestes característiques supera els 200.000 euros.

A banda de fabricar cervesa, cada divendres obre les seves portes perquè els clients puguin degustar els seus articles amb una petita picada de productes mallorquins.

Toutatis i Forastera

Una de les altres propostes arriba des del llogaret de Jornets de la mà de Michel Campioni, un arquitecte belga enamorat de la cervesa i de Mallorca que va crear la serva marca fa només tres anys. Amb el nom de Toutatis, ha posat en marxa una microcerveseria en un antic celler que ha rehabilitat. Elabora, segons la tradició belga, cinc tipus diferents de cervesa que ja arriben també a nombrosos establiments especialitzats i alguns supermercats.

De dimecres a diumenge és possible visitar el centre de producció i participar en la degustació dels seus productes. “Tot i que continuam sent una microcerveseria la veritat és que ja tenim tres persones fent feina a la fàbrica, a més del temps que jo hi puc dedicar quan acab la meva feina”. En aquests moments ja produïm gairebé 600 litres cada setmana, amb la qual cosa estam molt a prop de la nostra producció màxima”, explica.

Una mica més veterana és Forastera, ubicada inicialment al Molinar però que aquest any s’ha traslladat a Alaró. Va ser creada per Sven, un berlinès de l’est que es caracteritza pel seu esperit emprenedor. Ha venut les seves pròpies camisetes, ha creat un segell discogràfic i ha estat maquinista de centrals tèrmiques i moltes coses més. Però al 2013 va ser capaç de complir el seu somni: viure a Mallorca i gestionar una cerveseria artesanal.

Fabrica vuit tipus de cervesa diferents, des de la clàssica lager a la negra o a l’IPA (Indian Pale Ale).

La cerveseria s’ha ubicat en una antiga fusteria d’aquesta localitat del Raiguer i obre les seves portes els divendres i dissabtes nit, oferint una gran varietat de plats, la majoria vegans.

A Alaró també ha iniciat el camí comercial una nova marca, La Terca. En aquest cas, impulsada per tres socis que ha començat a fabricar cervesa artesanal, que de moment venen als establiments del poble. La bona acollida que té el producte els ha duit a cercar un local per ubicar un centre de producció per poder fabricar el seu producte en major escala.

stats