Cort prohibeix fer piscines a les cobertes dels habitatges del centre antic, del Jonquet i dels edificis protegits

La setmana que ve entrarà en vigor aquesta instrucció, que també restringirà els permisos a la resta de Palma

La regidora de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Neus Truyol, ha anunciat que a partir de la setmana que ve es farà una interpretació més restrictiva de la normativa actual, establerta a l'article 28 del Pla Director, en relació amb els permisos per construir una piscina a les cobertes dels edificis. Es prohibiran als habitatges del centre antic, de la barriada del Jonquet i dels edificis protegits. A la resta de Palma només es podran realitzar sense superar l'altura màxima dels edificis.

Truyol ha explicat que el motiu de fer una "interpretació més literal de la norma vigent, ja que fins ara la interpretació era més permissiva" es deu que l'Ajuntament palmesà té en compte "l'emergència climàtica, la bona convivència veïnal" i alhora vetla pel paisatge urbà. La regidora assegura que estan estudiant la resta de casos, com per exemple les sol·licituds de construir piscines en patis d'habitatges unifamiliars, per conèixer-ne el volum i la transcendència. Truyol assenyala que la prohibició no es descarta, però per fer-ho possible s'hauria de modificar el Pla Director.

La proliferació de piscines ha estat criticada pel Col·legi d'Arquitectes, tal com va explicar l'ARA Balears.

Polèmica per la multiplicació de piscines a Palma

Els darrers deu anys, la sol·licitud de piscines a Palma s'ha triplicat, ja que ha passat de 113 durant el 2009 a 350 durant enguany. No hi ha xifres concretes de les que s'havien demanat construir a les cobertes. Un exemple de creixement es pot veure també al barri de la Calatrava, on el 2016 hi havia sis piscines i el 2019 n'hi ha quinze. 

Novetats en tramitació electrònica per obres senzilles

Aquest dijous ja es pot resoldre per internet la tramitació de comunicació prèvia, que té a veure amb la demanda de permisos per fer obres senzilles de neteja, de substitució o de millora. Es tracta bàsicament d'obres de baixa intensitat.

De les 8.000 sol·licituds d'aquest tipus d'intervenció, l'Ajuntament de Palma calcula que 4.000 es podran resoldre per internet.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF