PROJECTE D'ORDENANÇA MUNICIPAL
Societat 29/06/2013

Cort vol posar ordre al caos estètic de la Platja de Palma

Es marcaran pautes per als tendals, taules o terrasses

Ander Zurimendi
3 min

Palma. L'Ajuntament de Palma posarà en marxa una ordenança d'estètica per a la Platja de Palma la propera temporada turística a fi de coordinar les pautes sobre "la imatge externa" d'aquesta zona turística en qüestions com els tendals, les taules i para-sols o les terrasses que ocupen la via pública, segons va anunciar ahir el gerent del Consorci de la Platja de Palma i regidor de Turisme, Álvaro Gijón.

Aquesta ordenança estarà operativa a l'estiu del 2014 i també s'impulsaran una sèrie de plans especials per a la millora d'espais comercials, l'adequació ambiental i paisatgística, i la millora de l'espai públic i el paisatge urbà, ha informat el Consistori en un comunicat. La regulació s'inclou dins el pla de reforma integral de la Platja de Palma, aprovat de manera inicial el 13 de juny i que actualment està en fase d'al·legacions.

L'ordenança preveu dur a terme diverses reunions amb diferents col·lectius i experts per estudiar propostes en relació a la unificació de criteris estètics de tendals i paravents, taules i para-sols, colors, publicitat, banderoles, rètols, expositors i màquines de venda automàtica, locals i edificis i ocupació via pública, a més de sobre el règim sancionador i inspecció en aquesta matèria.

Comissió de vigilància

Gijón va explicar que el pla de reforma de la Platja de Palma també inclou la creació d'una comissió de vigilància i estètica que ha d'estar a punt quan s'aprovi definitivament l'esmentat pla, a principis d'any, i de la qual formaran part tots els col·lectius amb els quals s'ha reunit per explicar-los l'ordenança.

Així mateix, hi haurà un pla especial per a la zona de la gran via de Can Pastilla, es planificarà la recuperació ambiental i paisatgística del torrent dels Jueus, l'ordenació del parc del torrent de Son Verí i es configuraran una sèrie de corredors paisatgístics amb la finalitat de connectar la primera línia amb la part posterior i al Pla de Sant Jordi.

Igualment, el gerent del consorci de la Platja de Palma va insistir ahir en la necessitat de controlar també la pressió que rep el turista per part de tiqueters, venedors ambulants i tot tipus de persones que intenten vendre productes i serveis als visitants de manera descontrolada, cosa que "provoca una gran pèrdua de qualitat", afegí Gijón.

Detencions

Precisament ahir, segons informa l'agència Efe, un total de 46 dones xineses que no duien cap mena de documentació varen ser retingudes ahir a la Platja de Palma amb ocasió d'un operatiu especial de la Policia Local i Nacional per combatre l'explotació laboral i la infracció de les ordenances municipals.

L'operatiu va començar fa dos dies i va suposar el trasllat d'aquestes 46 dones a les dependències policials pel fet d'estar indocumentades.

Un cop a la comissaria del Cos Nacional de Policia de la Platja de Palma, es va constatar a través de diferents gestions que 29 tenien permís de residència a Espanya, 14 tenien documentació que acreditava que hi estan legalment i 3 que hi estan en situació irregular, per la qual cosa van ser detingudes.

Les ciutadanes xineses, com saben que donar massatges a la platja és il·legal, es mouen sense documents d'identitat i quan són interceptades per la Policia Local per ser sancionades donen identitats falses, diuen desconèixer el castellà i ofereixen domicilis falsos. D'aquesta manera eludeixen qualsevol sanció pecuniària que se'ls pugui imposar.

Es dóna la circumstància que alguna de les retingudes té permís de residència en països com Itàlia i van a la Platja de Palma a desenvolupar la referida activitat de massatgista durant l'estiu. Aquesta activitat ha estat molt criticada pels veïns i també pels comerciants.

stats