PALMA

Cort frena el pàrquing de la Llonja

El projecte de nou passeig Marítim implica reduir de sis a quatre els carrils de circulació de vehicles

Un dels projectes urbanístics més temuts de Ciutat per part dels grups ecologistes i les associacions de defensa patrimonial, com el GOB i ARCA, durant aquesta legislatura ha estat el de construcció d’un aparcament soterrat de 460 places de vehicles just davant de l’edifici gòtic històric de la Llonja. Però la proposta, a càrrec de l’Autoritat Portuària, ha quedat paralitzada a petició de l’Ajuntament de Palma. El batle, Antoni Noguera, va dir ahir ben clarament que no volen “fer més aparcaments al centre de la ciutat”. Ho va declarar a la presentació del projecte guanyador del nou passeig Marítim, que implicarà l’eliminació de 124 places d’aparcament en superfície i la reducció de sis a quatre els carrils de circulació, entre altres propostes. Tot i això, el president de l’Autoritat Portuària, Joan Gual de Torrella, considera que aquest aparcament “oferiria un servei important a la ciutat”. Per això, no es rendeixen: esperaran a presentar el projecte, una altra vegada, entrada la propera legislatura.

L’arquitecte eivissenc Elies Torres, responsable també de la intervenció a les Voltes i Premio Nacional d’arquitectura l’any 2016, ha estat el guanyador del concurs de propostes per a la renovació del passeig Marítim. La idea principal d’aquest projecte és convertir el que va ser “una de les primeres autopistes de l’estat espanyol, l’any 1979, en un veritable passeig marítim”, segons explica el batle de Palma, Antoni Noguera.

Aquest projecte, finançat totalment per l’Autoritat Portuària i que preveu una inversió mínima de 20 milions d’euros, suposa la “pacificació” del Jonquet i la zona de Portopí i inclou, com a accions principals, la reducció dels carrils de sis a quatre -dos en cada sentit-, l’eliminació de 124 places de vehicles, l’ampliació de les voreres tant al costat de la mar com al costat dels edificis i la plantació de 2.150 arbres nous. D’altra banda, es preveu augmentar el nombre de passos de vianants, que es col·locaran cada 100 metres i que, a més, tindran semàfors per garantir la seguretat dels ciutadans.

Pel que fa a l’aparcament de vehicles, només es permetrà al costat edificat. A la banda del passeig, prop de la mar, només es permetrà l’estacionament temporal a les zones de càrrega i descàrrega i als usuaris amb mobilitat reduïda.

La intervenció al passeig Marítim es farà en cinc trams i es preveu que les obres comencin a finals del 2019. El primer tram, a la zona de Portopí, preveu l’ampliació de les voreres mitjançant la construcció d’un nou mur de contenció, la continuació del carril bici i la plantació de dues fileres d’arbres i una de palmeres al costat de la mar. A més, es respectarà la torre de Paraires, que quedarà inclosa en l’espai de la vorera ampliada.

En el segon tram, corresponent al del Club de Mar, es tancarà la sortida que connecta l’avinguda de Gabriel Roca amb el carrer de Portopí per facilitar la continuïtat del passeig per a vianants. En el seu lloc es proposa la construcció d’unes escales mecàniques per millorar l’accesibilitat. Al tram tercer, davant l’hotel Bahía Mediterráneo, vol ampliar-se el passeig fins a obtenir-ne un de 40 metres d’amplada davant la mar. Perquè això sigui possible serà necessari elevar la piscina de l’hotel fins a la segona planta per evitar haver de bifurcar els carrils i que es creï una mena d’illa enmig del passeig.

En el tram de l’Auditòrium, s’eliminarà l’aparcament en superfície actual. El carril per a bicicletes es desviarà lleugerament i s’ampliarà el parterre entre el carril bici i la calçada per poder donar cabuda també a l’aparcament d’autocars. Es generaran, així, llocs més amplis de repòs, amb vegetació i aïllats de la circulació. Finalment, en el tram del Jonquet es col·locarà una graderia amb parterre inclinada i s’augmentarà l’espai de tarongers amb la plantació de més arbres. L’ampliació de les voreres es mantindrà també davant l’avinguda d’Argentina.

Dues claus del projecte de remodelació del passeig

149.000 metres quadrats

Aquesta és la superfície que es modificarà amb el projecte d’intervenció al passeig Marítim de Palma i inclou els trams entre el Jonquet i Portopí.

2.150 arbres

En concret, es plantaran 1.370 arbres i 780 palmeres washingtònies i datileres al costat de la mar i a les diferents jardineres del nou passeig Marítim.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF