Societat 21/09/2020

Isabel Díaz Ayuso: "Madrid és Espanya dins d'Espanya"

Pedro Sánchez i la presidenta de la Comunitat de Madrid creen una taula de diàleg per la crisi del covid-19 però no concreten cap mesura

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
24 banderes espanyoles i de la Comunitat de Madrid han presidit la roda de premsa del president espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a la seu del govern regional.

MadridPedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso han escenificat un alto el foc aquest dilluns en l'espiral de retrets que s'havien llançat tant l'executiu espanyol com el madrileny els últims mesos per la gestió del coronavirus. Amb una incidència de contagis quatre cops més alta que Catalunya, la Comunitat de Madrid s'ha tornat a convertir en l'epicentre de l'epidèmia a escala estatal, aquest cop de la segona onada. Coincidint amb l'entrada en vigor de les noves mesures de restricció de la mobilitat, que afecten un total de set municipis, entre els quals la capital espanyola, i sis districtes, la majoria dels quals al sud de la ciutat, Sánchez i Ayuso s'han reunit a la seu del govern regional per intentar consensuar els nous passos a seguir.

El resultat ha sigut la creació d'un "espai de cooperació" format per membres de les dues administracions. Una espècie de taula de diàleg per resoldre el conflicte dels últims mesos. Per la part del govern espanyol hi haurà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias. Per la part madrilenya, el vicepresident i portaveu del govern de la Comunitat, Ignacio Aguado (Ciutadans), i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Aquest grup es reunirà setmanalment –des d'avui mateix– "amb l'objectiu de coordinar i planificar les respostes contra la pandèmia". Però les decisions que prengui no seran d'obligat compliment, sinó que serviran de "recomanacions" per a "les actuacions que desenvolupi el govern autonòmic en l'exercici de les seves competències".

Les dues parts continuen mantenint posicions separades, però Sánchez i Ayuso s'han esforçat per mostrar unitat en una roda de premsa conjunta. El president espanyol ha avançat que "Madrid requereix un pla especial" per la seva situació geogràfica i que per això el govern espanyol s'implicarà en el debat de noves mesures, però "sense tuteles". La presidenta madrilenya ha advertit que la capital espanyola és la cara d'Espanya al món i el que hi passa també afecta la Moncloa i, per tant, s'hi ha d'implicar. En definitiva, per a Ayuso, si Madrid torna a ser l’epicentre de la pandèmia és perquè és una “Espanya dins d’Espanya” i només amb actuacions conjuntes amb l’Estat podrà tirar endavant. En aquest sentit ha mantingut el discurs de reclamar al govern espanyol mesures per controlar Barajas, Atocha i una reforma legal per obligar a complir les quarantenes. Un bon grapat de deures que recrimina al govern espanyol. Ara bé, ha acabat la intervenció amb un alto el foc: "Cal tornar a la solidaritat del març, quan anàvem en la mateixa direcció", en referència al suport del PP a l'estat d'alarma.

Fins ara el govern espanyol s'havia rentat les mans de les decisions que prenien les comunitats, després que amb la primera onada els governs autonòmics recriminessin a la Moncloa la total centralització de poders per fer front a la pandèmia amb l'aplicació de l'estat d'alarma. Però aquest setembre la situació s'ha invertit. La Comunitat de Madrid va demanar dijous auxili al govern espanyol i divendres Ayuso demanava més implicació a la Moncloa. Sánchez ha tornat a posar damunt la taula un estat d'alarma territorialitzat i ha advertit que "cal estar a punt per preveure altres escenaris, si calgués". Però el PP no vol sentir a parlar d'un gran confinament de la Comunitat perquè, segons Ayuso, significaria la mort de l'economia. Però el conseller de Sanitat no va descartar-lo diumenge en una entrevista a l'Abc. Avui la presidenta madrilenya ha dit que "farà el que faci falta" perquè "l'estat d'alarma és la mort".

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso aquest dilluns reunits a la seu del govern regional.

Sánchez creu ara que cal anar adoptant mesures a poc a poc depenent de l'evolució epidemiològica. Ayuso no ha descartat confinar altres barris si es veu que les mesures actuals de restringir les entrades i sortides a més de 850.000 persones donen resultat. "Hi haurà confinaments on faci falta, no es fa per singularitat", ha dit rebatent les manifestacions de diumenge en què l'oposició política a la comunitat va denunciar unes mesures "segregadores".

A efectes pràctics, Sánchez ha ofert més mitjans policials i també l'exèrcit per fer aplicar les mesures, però no les ha concretat. Això s'abordarà en dues taules secundàries, una de territorial i una de més tècnica. La primera, amb la presència de l'alcalde de Madrid, i la segona amb tots els representants de les forces armades i militars. Ayuso ha dit que "falten metges" a Madrid, que no n'hi ha, i s'ha espolsat les acusacions de falta de previsió i contractació en atenció primària perquè, segons el seu parer, és "un problema generalitzat i històric a tot Espanya".

Un corrent del PSOE demana l'aplicació del 155

La taula de diàleg ha de servir ara per consensuar les mesures perquè no divideixin encara més la població. Sánchez ha deixat clar que s'havia reunit amb Ayuso. El confinament per barris de fins a 850.000 persones ha indignat el sud de la capital i ha unit encara més el PSOE, Unides Podem i Més Madrid en la resposta a Ayuso. Tots busquen tirar endavant una moció de censura, però caldria el suport de Ciutadans, que es manté fidel al PP. Esquerra socialista de Madrid, un corrent del PSOE, ha demanat aquest dilluns l'aplicació del 155 de la Constitució per destituir tot el govern madrileny.

stats