Societat 30/03/2020

Sanitat estudia traslladar pacients entre comunitats per la saturació de les UCI

Illa veu resultats positius i diu que "si no estem al pic de la corba, hi estem molt a prop"

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
3 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa des de la Moncloa.

MadridEl govern espanyol observa certa "estabilització" en el nombre de contagis i morts per coronavirus al conjunt de l'Estat, cosa que per al ministre de Sanitat, Salvador Illa, els pot portar a afirmar, "amb molta precaució", que "si no estem en el pic de contagis, hi estem molt a prop". Al seu parer, hi ha una certa "tendència" des del 25 de març de "manera sostinguda" que marca un descens de casos. Fa una setmana hi havia un increment del 15% dels casos, avui estem parlant d'un 8%, gairebé la meitat en punts percentuals. I és que per segon dia consecutiu baixen en termes percentuals tant els contagis com també les morts pel virus. Per a Illa, es tracta d'una "finestra d'esperança", així com un "raig de llum" tenir en compte que ja hi ha 16.780 persones recuperades.

Ara bé, l'arribada al pic suposa una tensió màxima de les UCI hospitalàries. La responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra –que avui ha substituït Fernando Simón, que ha donat positiu per coronavirus–, ha assenyalat aquest dilluns que les unitats de cures intensives de Madrid i Catalunya estan al límit. De fet, un 84% de les UCI catalanes ja estan ocupades per pacients amb el virus –Salut, però, no especifica quina és l'ocupació total dels 1.770 llits que hi ha a Catalunya–. Davant d'aquest escenari, el ministeri de Sanitat "està valorant" el trasllat de pacients de comunitats gairebé al límit –en són sis en total– a altres autonomies amb menys casos crítics. Illa ha dit que en aquests moments l'"esforç de solidaritat" entre comunitats està sent "important" i que "no descarten res". "Es farà el que s'hagi de fer", ha dit en roda de premsa per videoconferència des de la Moncloa. Sí que ha destacat que continua enviant-se material, sobretot respiradors. La principal receptora és Madrid.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit en roda de premsa que no es plantegen traslladar pacients a altres comunitats. Un dels principals inconvenients que té aquesta mesura, a més del desgast que suposa per al pacient, és la possibilitat d'estendre els contagis en altres hospitals. Cal tenir en compte que el personal sanitari suposa el 14% del total de contagis al conjunt de l'Estat, i suma ja gairebé 12.300 positius.

El principal dubte sobre les dades és la quantitat de tests que s'estan fent. Des de l'inici de l'estat d'alarma que no varia la quantitat de proves. Després del fiasco de la primera comanda de tests ràpids, que no han permès de moment anàlisis massives, continuen fent-se'n al voltant de 15.000 i 20.000 al dia. Es tracta dels tests PCR en laboratori, que tarden unes quantes hores. El ministeri de Defensa ha anunciat aquest dilluns l'arribada d'un milió de tests a través d'un avió de les forces armades procedent de Xangai. El vol també porta un milió i mig de mascaretes que es repartiran entre comunitats, segons ha dit Illa.

2,6 milions de mascaretes repartides entre divendres i diumenge

Aquest dilluns, el govern espanyol també ha fet públic el material sanitari que ha repartit des del 10 de març fins avui. En un comunicat, expliquen que en total han distribuït 20 milions d'unitats de mascaretes (10 milions), guants, ulleres de protecció, bates, pantalons i gorros. Entre divendres i diumenge, es van repartir un total de 2,6 milions de mascaretes. Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma que n'ha rebut més de tot l'Estat, un total d'1,3 milions; mentre que la Comunitat de Madrid n'ha rebut 2,8 milions, i Andalusia 1,1 milions.

El govern espanyol, però, no concreta quina quantitat han rebut les diferents comunitats autònomes de la resta de material sanitari. Només detalla les quantitats totals repartides: 25.103 ulleres de protecció, 9,6 milions de guants, 64.713 bates, 141.800 solucions hidroalcohòliques i 328.000 pantalons. L'executiu espanyol també detalla que des del 10 de març han repartit 640 respiradors no invasius i 56 dispositius de ventilació mecànica invasiva. Ara bé, no concreten quants han anat a parar a cada comunitat autònoma.

Objectiu: reduir fins al 85% la mobilitat

Marlaska també ha anunciat que el trànsit a Madrid s'ha reduït un 34% avui arran de l'entrada en vigor del confinament total decretat ahir. "L'objectiu és reduir la mobilitat al 85%", ha destacat el ministre. Prèviament, Illa ha subratllat que "a Espanya no s'enfronten salut i economia", després que diversos membres del govern espanyol evidenciessin en els últims dies les reserves a ordenar una aturada de l'activitat no essencial per no perjudicar encara més l'economia.

Sobre l'enduriment del confinament, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha subratllat que en cap moment hi ha hagut una moratòria sobre l'inici de l'aplicació del reial decret publicat in extremis ahir diumenge a les 23.30 h. Al seu parer, l'únic que es té en compte amb l'ajornament a la mitjanit de dimarts de l'aturada d'algunes activitats és la situació "complexa" que tenen per organitzar-se.

stats