Societat 05/04/2020

El govern espanyol prepara un pla per aïllar en hotels i fires de congressos positius asimptomàtics

Es planteja com una alternativa per a les persones que no es poden confinar separades a casa

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Reunió telemàtica del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics. És la quarta trobada des de la declaració de l'estat d'alarma.

MadridEspanya es prepara per a una nova fase per contenir el coronavirus. Després de tres setmanes en fase de xoc per parar l'allau de casos greus als hospitals i intentar evitar el col·lapse del sistema sanitari, el govern de Pedro Sánchez comença a pensar en mètodes per intentar evitar una nova onada i tornar "progressivament" a la normalitat un cop s'aixequi la restricció de moviments. El que han anomenat la fase de "desescalada" i "transició". Una situació que no passarà, com a molt aviat, fins al 26 d'abril. D'acord amb les dades facilitades aquest diumenge pel ministeri de Sanitat, continua la tendència a la baixa pel que fa a nous positius, morts i ingressos a l'UCI per covid-19. En 24 hores s'han registrat 674 morts a tot el territori espanyol, 135 menys que ahir dissabte.

El president del govern ha comunicat aquest nou escenari als presidents autonòmics en la quarta conferència telemàtica que celebra des de la declaració de l'estat d'alarma. Seguint l'exemple de la Xina i la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Sánchez ha demanat a totes les comunitats per a abans del 10 d'abril una llista d'espais públics i privats on sigui possible acollir casos positius de covid-19 però que són asimptomàtics. Ha posat com a exemple hotels i palaus de congressos. Seria una manera d'evitar la propagació de la malaltia entre les famílies, l'espai que preocupa més les autoritats sanitàries des de l'última setmana.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat en roda de premsa telemàtica després de la conferència –en la qual també han participat els titulars de Defensa, Transports i Interior– que s'hi allotjarien només les persones que "ho desitgin". Prèviament, i en una altra roda de premsa, la doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha dit que s'hi podrien allotjar els malalts que no puguin "garantir bons aïllaments al domicili". Menys concret ha sigu tel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha apuntat que l'ingrés seria "voluntari" però prevaldrien sempre els criteris de salut pública.

Sánchez sí que ha garantit als presidents autonòmics que després de Pasqua, el diumenge 12 d'abril, s'aixecarà el confinament dur. Sobre aquest tema, el president de la Generalitat, Quim Torra, li ha exigit que no relaxi el confinament: "Seria una temeritat". En la mateixa línia s'han expressat la presidenta de les Balears i el de Castella i Lleó, segons Torra.

La província xinesa de Wuhan va dur a terme l'estratègia d'aïllar lleus i asimptomàtics per fer front a la propagació del virus en el que va anomenar hospitals Arca de Noè, on s'allotjaven en zones ventilades persones que no patien grans símptomes però que podien propagar el virus ràpidament. Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha confirmat la intenció del govern espanyol d'implantar aquestes mesures, però no ha detallat si es faria amb hospitals tipus Arca de Noè. Durant la roda de premsa diària del comitè de gestió tècnica, Sierra ha assenyalat que "l'objectiu és garantir que els casos amb símptomes estiguin aïllats", i que damunt la taula hi ha l'opció que algunes d'aquestes persones s'allotgin en instal·lacions organitzades per les autoritats públiques.

180.000 tests ràpids per a Catalunya

L'altra fase fonamental per desescalar la pandèmia és fer tests massius a la població. Sánchez ha anunciat als presidents autonòmics l'arribada entre "avui i demà" d'un milió de tests ràpids, que s'utilitzaran juntament amb les proves de PCR, més fiables. A Catalunya, en concret, n'hi pertoquen 180.000, segons ha informat el ministeri de Sanitat. L'objectiu de les proves ràpides serà fer una selecció en qüestió d'hores en llocs amb molts contagis com hospitals i residències. En aquest últim cas, Sánchez ha demanat a les comunitats que siguin transparents en les xifres sobre víctimes a les residències de gent gran. Fins ara, i arran del fiasco en els primers tests de la Xina, que eren defectuosos, el govern espanyol encara no ha repartit cap prova de detecció ràpida.

Sierra ha dit que es començarà pels pacients amb símptomes, però que també està previst que es comencin a fer tests per saber la situació immunitària de la població. És a dir, fer un "gran estudi" sobre els anticossos per saber qui l'ha passat i qui no.

Un altre dels aspectes fonamentals un cop comencin a aixecar-se les mesures de confinament serà l'ús generalitzat de mascaretes. Sierra no ha confirmat si seran obligatòries, però a diferència del que assenyalaven fa poqyes setmanes els epidemiòlegs del govern espanyol, ara defensen que poden ajudar a evitar la propagació del virus de manera "eficaç". "Tenen utilitat sobretot per evitar la transmissió", ha dit la doctora del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

El govern espanyol accepta l'aixecament del confinament específic de la conca d'Òdena

Durant la reunió de la conferència de presidents, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a Pedro Sánchez l'aixecament del confinament específic de la conca d'Òdena, una petició que el govern espanyol ha acceptat, segons ha anunciat en roda de premsa el ministeri de Sanitat, Salvador Illa. Segons el Govern, no tenia sentit mantenir l'aïllament específic un cop ja s'havia endurit l'estat d'alarma.

stats