BARÒMETRE DEL CIS
Societat 15/04/2020

Un 40% dels espanyols volen mesures més estrictes

El covid-19 ja és la principal preocupació ciutadana, segons el baròmetre del CIS

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Voluntaris de la creu roja donen mascaretes a passatgers a l'estació de metro de La Sagrera

MadridGairebé la pràctica totalitat dels ciutadans de l’Estat avalen les mesures restrictives per fer front a la crisi sanitària pel coronavirus. El Centre d’Estudis Sociològics (CIS) ha fet pública aquest dimecres un baròmetre especial dut a terme entre el 30 de març i el 7 d’abril, durant la primera setmana d’aplicació del confinament més dur -en què es van enviar a casa amb un permís retribuït tots els treballadors assalariats de serveis no essencials-, segons el qual el 97,3% dels 3.000 enquestats consideren molt necessàries o necessàries les mesures aplicades pel govern espanyol. És més: gairebé quatre de cada deu creuen que caldria aplicar mesures més estrictes de confinament -malgrat estar preguntant en el moment d’hibernació de l’economia que s’ha aixecat aquesta setmana-, mentre que un 58,3% les consideren suficients.

WEB-CISOK-abril-2020

Pel que fa a les mesures més restrictives, gairebé sis de cada deu (un 57,7%) avalarien que no es permetés sortir de casa ni per anar a comprar ni tan sols a les farmàcies, com s’ha fet en algunes regions de la Xina, on era personal especialitzat qui feia arribar aquests subministraments a les cases. Un 38,6% s’hi oposarien. La població mostra així que està disposada a fer el que calgui per intentar una reducció dràstica dels contagis i les morts, encara que sigui limitant els seus drets i llibertats. És el que ja apuntava l’ARA diumenge passat a partir d’un estudi de la UB segons el qual un 56,7% dels enquestats estaven disposats a donar poders especials als governs per lluitar contra el virus. En l’anterior baròmetre, dut a terme abans de la declaració de l’estat d’alarma, un 65% dels enquestats ja eren partidaris que l’Estat prengués mesures més dures.

Ara bé, els enquestats es mostren dividits sobre si el paquet de mesures aprovat pel govern espanyol els genera confiança. Un 37,8% responen que els mereix cap o poca confiança, mentre un 46,5% contesten que els genera molta o bastanta confiança. Amb tot, el coronavirus ja s’ha convertit en la principal preocupació de la majoria dels enquestats: passa al davant de la salut i de l’atur i gairebé la meitat consideren que és el principal problema. A un 58,9% els preocupa molt i a un 37% bastant, tot i que més d’un 75% són molt o bastant optimistes i consideren que “guanyarem aquesta batalla” -són els termes en què pregunta l’ens demoscòpic presidit per l’exdirigent socialista José Félix Tezanos.

A favor de la recentralització

Aquest baròmetre, com que és especial -no s’ha fet durant les dates habituals-, no conté les dades desgranades per comunitats autònomes. Per tant, no és possible saber l’opinió exacta dels catalans. En aquest context, un 73,3% dels enquestats avalen que el govern espanyol decidís atribuir-se plens poders per fer front a l’emergència sanitària, mentre que un 20,7% consideren que s’hauria de donar més poder a les comunitats autònomes.

A nivell pràctic, el confinament no està generant grans problemes als ciutadans de l’Estat. Un 64,9% assenyalen que ho porten raonablement bé i un 26,1% que ho porten molt bé. Són pocs els que consideren la situació difícil -cal tenir en compte que l’enquesta s’ha fet en cases que tenen telèfon fix-. És més, gairebé tots els enquestats (93,5%) consideren que s’està actuant amb civisme i solidaritat.

Cal més informació

Més enllà de la necessitat de les mesures, la majoria dels enquestats opinen que el govern espanyol no està donant prou informació sobre el coronavirus. La població està dividida, de fet, sobre l’assumpte: l’estudi mostra que un 54,5% responen que els agradaria tenir més informació, mentre que un 43,4% consideren que ja és suficient. En l’última enquesta del març, un 84% ja asseguraven que calia seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, i un 67% que era necessari anticipar-s’hi i prendre “mesures sanitàries estrictes”. Ara bé, només un 16% consideraven necessari fer obligatòries les mascaretes, una pregunta que ha desaparegut en aquest sondeig en ple debat al govern espanyol sobre si fer-les obligatòries en espais públics.

Una pregunta planteja censurar tota la informació no oficial

“¿Creu vostè que s’hauria de prohibir la difusió de rumors falsos i informacions enganyoses i poc fonamentades per les xarxes i els mitjans de comunicació social, remetent tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials, o creu que s’ha de mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions?” La pregunta és de l’últim baròmetre del CIS, fet públic ahir. Un 66,7% avala l’opció de “restringir i controlar les informacions, establint només una font oficial d’informació”. L’oposició va retreure ahir que el CIS plantegés limitar el dret a la informació.

stats