Societat 27/10/2018

Cooperativisme d’energies verdes

A les Illes Balears, Som Energia arriba als 2.203 socis i als 51.000 en tot l’Estat

Kike Oñate
2 min
Socis i sòcies de la cooperativa Som Energia en plena votació a una de les seves assemblees.

PalmaSom Energia és una cooperativa de consum i producció d’energia renovable que compta amb tres grups locals a les Illes Balears, un a cada illa. A l’arxipèlag ja arriben als 2.203 socis, mentre que al conjunt de l’Estat sumen 51.984, i arriba als gairebé 33 mil socis a Catalunya.

Va néixer sense ànim de lucre el 2010 amb el ferm propòsit de canviar l’actual model energètic. Actualment, és una de les cooperatives que més han crescut a tot Europa en els darrers anys. L’empresa produeix energia elèctrica en instal·lacions de generació a partir de fonts renovables finançades amb aportacions econòmiques voluntàries dels socis, però a les Illes encara no en tenen.

La coordinadora territorial a Mallorca, Irene Carbó, explica que els dos objectius principals d’aquest projecte són facilitar el consum d’energia verda provinent d’instal·lacions renovables a tots els socis i fer-ho a través d’una organització horitzontal i democratitzadora. “Ara mateix, aconseguim cobrir el 6% de l’energia renovable que arriba als socis, la resta són certificats de garantia d’energia verda”, afirma la coordinadora. D’aquesta manera, Carbó declara que “com més socis siguem i més certificats pugui comprar la cooperativa, els proveïdors es veuran obligats a replantejar-se el seu model per potenciar i introduir més projectes renovables que nodreixin la xarxa”.

Cal destacar que Som Energia instal·larà unes plaques solars per potenciar l’autoconsum a Can Gazà, la finca rústica amb casal situada al Secar de la Real, de Palma, que, des de 2003 i en règim familiar, atén homes sense sostre i sense cap mena de suport i amb malalties invalidants de distint grau a conseqüència de la drogodependència, tant tòxica com alcohòlica.

Sinergies cooperativistes

Som Energia Mallorca i la cooperativa Ecotxe varen establir un acord de col·laboració a final de setembre amb l’objectiu de “fomentar la mobilitat elèctrica compartida, les energies renovables i l’economia social i solidària”. A través d’aquest acord, “totes les persones associades de Som Energia poden ser usuàries dels cotxes elèctrics compartits que ofereix Ecotxe”, manifestaven les dues empreses.

Ecotxe és una cooperativa mallorquina de consum que es dedica a llogar vehicles elèctrics per hores entre els seus socis. La reserva es fa a través d’una aplicació mòbil. Actualment compta amb 137 socis i 97 usuaris. La seva activitat es coneix com a cotxe compartit o carsharing i, segons explica, “té nombrosos avantatges, atès que els cotxes romanen el 90% del temps aturats, moltes persones no necessiten un vehicle cada dia o moltes famílies podrien prescindir del segon cotxe”.

Les tarifes del cotxe compartit inclouen totes les despeses i càrregues com el manteniment, l’energia, l’assegurança i l’aparcament. Els vehicles d’Ecotxe estan disponibles cada dia les 24 hores en diferents punts de Palma i també tenen la intenció d’oferir el servei a altres llocs de Mallorca, en funció de la gent que demani el servei.

stats