La societat mallorquina condemna l'assassinat de Sacramento Roca

Centenars de persones s'han concentrat al Born de Palma per mostrar el seu rebuig cap a la violència masclista

L'assassinat de Sacramento Roca del divendres a la tarda a mans de la seva ex-parella, el vigilant de seguretat Rafael Pantoja, ha fet sortir al carrer a centenars de persones per condemnar la violència masclista. A les vuit del capvespre d'aquest dissabte i convocats pel Lobby de dones, el Passeig del Born de Palma s'omplia de tristesa i de ràbia. Les llàgrimes i l'emoció dels companys de feina de 'Sacri', com deien a la víctima, s'unien a les cares d'indignació dels ciutadans concentrats.

Angels Fermoselle del Lobby de dones, ha llegit un manifest en el qual ha demanat més educació, més justícia i més recursos per combatre aquesta xacra que, com ha afirmat, ja s'ha cobrat 972 dones en 15 anys a l'estat espanyol. Fermoselle ha qualificat a Pantoja de "monstre controlador i egoista" i ha manifestat que mai es podrà fer justícia davant aquest assassinat.

Després de la lectura del comunicat, s'ha dut a terme un minut de silenci que s'ha trencat amb un llarg i emocionat aplaudiment i amb crits que resaven "No és un fet aïllat, és el patriarcat".

A la concentració s'hi han pogut veure algunes de les personalitats polítiques de l'illa com Alberto Jarabo, Jaume Font o Fina Santiago. Algunes de les autoritats ja havien expressat el seu rebuig al succeït el matí amb un minut de silenci davant el Consolat de Mar.

A les dotze d'aquest dissabte migdia el president del Parlament balear, Balti Picornell, els consellers i conselleres del Govern balear, el batle de Palma, regidors i representants de tots els partits polítics s'han concentrat davant el Consolat de Mar per mostrar el seu rebuig al crim de violència masclista que va tenir lloc aquest divendres horabaixa en un establiment comercial de Palma. 

Rosa Cursach, presidenta de l'Institut Balear de la Dona, ha dit que des de la institució que presideix "continuarem fent feina per erradicar el masclisme i la violència masclista de la nostra societat, per sensabilitzar la ciutadania i per formar tots els professionals del sector". 

La presidenta de l'IB-Dona ha considerat els fets "d'atac terrorista", ja que s'ha produït en un espai públic, però ha reconegut que no disposen dels mitjans suficients per aturar uns fets d'aquestes característiques. 

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha afirmat que "entre totes i tots hem de posar fi a aquest càncer que és la violència masclista". Noguera ha posat en valor tots els serveis municipals i autonòmics que existeixen per defensar les víctimes d'aquesta violència i que tenen com a objectiu assessorar-les i donar-los suport. 

El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, ha reafirmat la "condemna més rotunda a aquest crim" i ha assenyalat que les polítiques contra la violència masclista han de ser "en clau d'estat".

Des del grup parlamentari de MÉS, Joana Aina Campomar ha destacat que "les dones ens volem vives" i que la societat "ens ha de fer costat".

Antoni Fuster, en nom del Partit Popular, ha expressat paraules de condol pels familiars i amics de la víctima i ha indicat que "és feina de tots els partits polítics, independentment del color, estar amb les víctimes i fer polítiques de conscienciació perquè això no torni a passar".

Podem també s'ha sumat a la condemna a l'assassinat masclista i la seva secretària general, Antònia Martín, ha afirmat que "és imprescindible que el Pacte de violències masclistes es posi en marxa i s'hi destinin recursos de bon de veres per part de l'estat central". A més, ha instat a fer feina des de l'educació de base perquè "les dones no som la possessió de ningú i ningú ens ha de matar".

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha declarat que s'ha de fer més feina en la prevenció i en l'educació de la ciutadania. 

Un home apunyala i mata la seva exparella en un centre comercial a Palma

També hi ha hagut minuts de silenci davant els consells insulars d'Eivissa i Menorca. 

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF