El Constitucional estudiarà la regulació del Govern sobre els policies locals interins

Aquest procediment deixa en suspens el decret llei fins que l'alt tribunal es pronunciï

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) sobre la regulació autonòmica dels policies locals interins, aprovada el gener del 2017, i la deixa en suspens fins que l'alt tribunal es pronunciï. El TSJIB qüestiona la normativa que havia de donar cobertura legal a l'existència d'interins a les policies municipals de les Balears perquè entenia que la regulació autonòmica podia xocar amb l'estatal.

Ara, el Constitucional trasllada la decisió a les Corts, el Govern i la Fiscalia, així com al Govern i el Parlament balear perquè puguin personar-se i presentar al·legacions.

Cal tenir en compte que el tribunal autonòmic havia resolt en diverses ocasions que els policies interins no podien exercir en igualtat de condicions que els policies funcionaris de carrera, segons assenyala l'agència Efe.

Un decret llei que nasqué enmig de la polèmica

Quan la Llei de policies locals va ser aprovada, prop de 600 policies locals es trobaven en situació d'interinitat, segons les dades del Govern. La regulació,  però, havia de resoldre l'elevat interinatge dins els cossos policials de l'Arxipèlag i  evitar prolongar indefinidament aquesta situació. Per fer-ho, la nova regulació imposava les oposicions com a mecanisme d'entrada a noves places, una mesura mal rebuda per alguns dels interins, que es manifestaren a les portes del Parlament. En alguns casos, alguns agents havien exercit durant anys o dècades sense haver fet carrera professional.

Interinitat i manca de recursos, els reptes dels cossos de seguretat

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF