Societat 20/10/2018

El Conservatori d’Eivissa manté deficiències estructuals 7 anys després

L’obra va costar 2,1 milions d’euros més dels prevists

Inma Saranova
3 min
L’edifici, que inclou un soterrani, un entresol i cinc plantes més, presenta goteres i altres desperfectes.

EivissaEl Conservatori Professional de Música d’Eivissa i Formentera Catalina Bufí es va inaugurar el 2011, després de sis anys d’obres, el cost de les quals va ascendir fins als 6,4 milions d’euros, 2,1 milions per sobre de l’adjudicat. Fins a aquest curs no havia oferit els esperats estudis de dansa i, a més, continua amb deficiències estructurals, goteres, humitats i un sistema de calefacció que no funciona com pertocaria.

L’edifici es va inaugurar durant el Govern socialista de Francesc Antich, sobre la base d’un projecte de l’arquitecte Alfredo Payá Benedito de 2005, i inclou un soterrani, un entresol i cinc plantes més. Durant els set anys de vida d’aquesta infraestructura, els problemes estructurals que sofreix l’edifici i el greu deteriorament d’unes instal·lacions afectades per goteres i humitats han obligat a mantenir tancades durant molt de temps un terç de les instal·lacions.

A més de les deficiències en l’estructura, el sistema de calefacció és un dels problemes que arrossega el centre des del començament, ja que, encara que ha disposat d’un pressupost anual que ha anat oscil·lant entre els 60.000 i els 65.000 euros, continua sense funcionar correctament, motiu pel qual l’hivern passat molts dels 350 alumnes de les instal·lacions del Conservatori van haver de rebre les classes amb abrics i bufandes.

Davant aquesta situació, al març de 2017 el conseller d’Educació, Martí March, es va comprometre a preparar un pla d’actuació per tractar d’arreglar les deficiències que arrossega el Conservatori des de la seva posada en marxa. El conseller va aprofitar l’ocasió per explicar que el Govern es trobava immers en un procés de negociació amb l’empresa constructora, Acciona Infraestructures, perquè hi havia un problema judicial.

Llavors, el conseller March va assegurar: “Preferim un mal acord que un bon plet. Ens interessa ser pragmàtics. Si amb aquest acord la Conselleria hi ha de posar una quantitat, la hi posarem, perquè el que volem és que el Conservatori no tingui els problemes que té. Finalment, l’acord extrajudicial assolit es va traduir que la Conselleria d’Educació pagàs els 411.000 euros corresponents a les certificacions d’obra, que estaven pendents de pagament quan es van fer les obres, i dels interessos, una quantitat que inclou una compensació amb motiu de les deficiències que els tècnics imputaven a la constructora.

Però malgrat que el Govern esperava que la reforma començàs l’estiu passat, a l’agost la Conselleria d’Educació va confirmar que les obres no es podrien escometre en el termini esperat, perquè l’única empresa que es s’havia presentat a concurs no va completar el procediment i, per tant, el concurs es va declarar desert. Una cosa similar va ocórrer amb els projectes de millora dels col·legis de Sant Ciriac, l’Urgell i Can Cantó.

Per aquest motiu, el curs 2018-2019 ha començat un any més en les mateixes condicions que els anteriors, i no ha estat fins a aquest mes d’octubre que la Conselleria d’Educació del Govern ha tornat a treure a licitació les obres de millora d’infraestructures educatives que havien quedat desertes.

L’obra del Conservatori té un termini d’execució de quatre mesos i mig i ha sortit a licitació, com en l’ocasió anterior, per 250.811 euros. Aquesta actuació és una de les obres previstes en el Pla d’infraestructures educatives 2016-2023 per a totes les Illes amb l’objectiu de respondre a les necessitats estructurals que presenten els centres educatius de les Balears.

Les millores del Conservatori preveuen la reparació de part de les cobertes planes i la claraboia pels problemes de goteres, la reparació de cantells, el segellat de la fusteria, l’execució de ràfecs per reduir les filtracions d’aigua i protegir l’edifici, l’execució d’una part de l’emmurallat adossat a una de les escales per reduir la deterioració dels elements d’acer que la formen, la substitució d’acabats de l’auditori i sales teòriques de dansa, l’arranjament de les deficiències contraincendis, el subministrament i la col·locació d’avisadors òptics a la consergeria i a totes les aules insonoritzades, i la reparació de les reixes de la planta d’accés. Unes millores que, de moment, els usuaris del conservatori d’Eivissa hauran de continuar esperant.

Arriba la dansa

La implantació dels estudis de dansa arriba després que al desembre la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres fes una enquesta entre l’alumnat de segon, tercer i quart de Primària dels centres públics d’Eivissa per conèixer la resposta de les famílies sobre la possibilitat de disposar d’estudis elementals de dansa al Conservatori d’Eivissa en el curs 2018/19.

Del total de 98 alumnes que van participar en l’enquesta, un total de 87 van donar suport a la proposta. Per aquest motiu, la Conselleria d’Educació i Universitat va decidir implantar a partir d’aquest curs un grup de primer i un grup de segon curs d’Ensenyaments Elementals de Dansa amb un total de 40 alumnes, que, de moment, encara no poden disposar dels espais necessaris per a la seva formació en condicions òptimes.

stats