CAMINS PÚBLICS
Societat 31/07/2015

El Consell prohibí anar per la Ruta de Pedra en Sec quan fa fosca

Recurs dels procamins contra les incongruències del Pla Especial

Margalida Bonnín
2 min
El punt 8 de l’article 21 del PERPS estableix que no es pot transitar per la ruta “sense visibilitat per manca de llum solar o per boira”.

ManacorEl Pla Especial d’ordenació i protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) prohibeix transitar-hi quan fa fosca o quan la boira impedeix una visiblitat correcta “per tal d’evitar accidents”. La normativa també esmenta que es necessita autorització per circular en aquests supòsits, sense especificar de quin tipus d’autorització es tracta. Aquesta i d’altres incongruències han motivat la presentació d’un recurs de reposició contra el PERPS per part de la Plataforma pro camins públics i oberts. “La meteorologia és imprevisible, i més en zona de muntanya; per tant, la normativa és d’impossible compliment”, esmenten des de l’organització. A més, va contra els drets constitucionals de lliure circulació i trànsit de persones per les vies públiques, segons indicà ahir Joan Crespí, representant de la plataforma.

També demanen que es recuperi el tram del camí vell de Lluc que passa per les finques de Ca na Borrassa i Can Pontico. Per esquivar-les, els senderistes han d’anar per un quilòmetre de carretera.

De fet, el PERPS preveu un camí de nova creació i la construcció d’un nou pont sobre el torrent de Son Marc entre les finques de Can Serra, Ca na Borrassa i Es canaret. Aquestes finques són al terme municipal de Pollença, i Ca na Borrassa és propietat de la família de l’exbatle, Bartomeu Cifre. Aquesta previsió és incompatible amb un dels objectius del PERPS, el de protegir, conservari i recuperar el patrimoni viari tradicional, segons els procamins, que especifiquen que hi ha la possibilitat d’habilitar i utilitzar el tram del camí vell de Lluc, el número 126 del catèleg de camins de Pollença.

Aprovació ‘in extremis’

El PERPS fou aprovat pel Partit Popular en solitari el 21 de maig, tres dies abans de les eleccions. Aquesta aprovació “in extremis ”, sense respondre les al·legacions presentades per les entitats, va merèixer les crítiques d’aquestes i de diversos partits polítics. Un d’ells fou el PSOE, que acusà els populars de no respectar els terminis d’exposició pública ni facilitar a temps la documentació als partits i als tècnics del Consell. Durant el ple extraordinari que es convocà per aprovar el text, el portaveu socialista, Jaume Colom, demanà si hi havia “compromisos” amb propietaris de les finques que expliquessin la rapidesa en la tramitació. MÉS també criticà que el projecte s’havia fet sense garanties i amb massa pressa.

Municipis afectats manifestaren la seva indignació. És el cas de l’Ajuntament de Santa Maria, que criticà que no s’havien respost les seves al·legacions que requerien la inclusió del camí de Coanegra. Banyalbufar demanà que s’inclogués el de Planícia, després que una sentència en reconegués el caràcter públic, però el Consell posà com a condició que la sentència fos ferma.

stats