Consell i ajuntaments impulsen la instal·lació de plaques solars a aparcaments de Menorca

Els pobles beneficiaris seran Ferreries, es Migjorn, es Mercadal, Alaior, Sant Lluís i es Castell 

El Consell de Menorca i els ajuntaments de l'illa estan treballant en els projectes per cobrir diversos aparcaments públics per començar a complir les previsions de la Llei balear de canvi climàtic. Representa l'inici de les primeres actuacions de l'Estratègia Menorca 2030 i consisteix en la presentació d'una iniciativa a la convocatòria de subvencions a projectes singulars d'entitats locals que afavoreixen el pas a una economia baixa en carboni, en el marc del programa Feder de creixement sostenible 2014-2020. La inversió total prevista supera els quatre milions d'euros. 

En una primera fase, el Consell i els ajuntaments ha presentat un projecte per cobrir amb pèrgoles fotovoltaiques una desena d'aparcaments públics, amb l'objectiu de generar energia renovable aprofitant la superfície d'aquests espais i consumir-la directament per autoconsum de diversos equipaments públics situats a poca distància. Els municipis s'acolliran de manera conjunta a la convocatòria de subvencions que l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia ha obert per a la concessió d'ajuts a projectes que afavoreixin la transició energètica a municipis amb menys de 20.000 habitants. Els pobles beneficiaris seran Ferreries, es Migjorn, es Mercadal, Alaior, Sant Lluís i es Castell. 

Aquesta és una de les deu actuacions que inclou el full de ruta de descarbonització de Menorca i pretén promoure la instal·lació de 30 MW de generació renovable abans de l'any 2030. El projecte tindrà una potència total de 1.240 kW, i servirà per subministrar energia elèctrica a equipaments públics de cada municipi, com escoles, centres de salut o poliesportius. Tots inclouen la previsió de punts de recàrrega de vehicle elèctric per aprofitar la superfície que ocupen les places d'estacionament urbà, que quedarien sota la coberta de les plaques fotovoltaiques. El període d'amortització de la inversió estaria entre cinc i sis anys, i a partir d'aquest moment l'Administració començaria a estalviar íntegrament l'energia produïda a les seves factures de llum.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF