El Consell de Ministres declara d’utilitat pública el nou cable elèctric de Menorca i autoritza la construcció

Aquesta decisió tanca tot el procés administratiu necessari per poder iniciar les obres

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha declarat aquest divendres la utilitat pública del projecte del nou cable de connexió elèctrica entre Menorca i Mallorca i concedeix l’autorització administrativa per a la seva construcció. Es tracta de dues passes necessàries per avançar en la instal·lació de l’enllaç entre ambdues illes que s’han comunicat aquest divendres a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

Amb aquesta declaració ja queda conclosa tota la tramitació administrativa i es poden iniciar les obres del nou cable, que ha de substituir el que va quedar  inoperatiu el 2017, segons ha informat el Govern balear.

La decisió adoptada ve precedida per la que prengué el Consell de Ministres del passat 27 de juliol, mitjançant la qual es modificaren aspectes de la planificació per donar via lliure al nou cable entre ambdues illes. A més, en juliol s’autoritzà la construcció d’un “by-pass”, és a dir, la infraestructura terrestre del nou cable.

 

El Ministeri també ha informat que s'ha tramitat ja l'ordre ministerial que atorga un règim retributiu addicional a les inversions necessàries per adequar 138  MW  de potència tres turbines de la central de  Maó , per tal de  reduir  les emissions contaminants.

El conseller, Marc Pons, i la presidenta del Consell de Menorca,  Susanna  Mora, valoraran aquest dissabte, en roda de premsa, aquest acord i avançaran altres propostes que s'elevaran al Ministeri per abordar la situació energètica de Menorca.

Altres iniciatives

En paral·lel, la central tèrmica de gas de Maó ha d'adaptar les seves turbines a la Directiva d'Emissions Industrials, que entra en vigor el gener de 2020, garantint el subministrament.

Per aquesta raó, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha tramitat una Ordre Ministerial, en la qual s'atorga un règim retributiu addicional a les inversions necessàries per adequar 138  MW de potència en tres turbines de gas d'aquesta central per assegurar la cobertura de la demanda per a l'any 2020 mentre la connexió definitiva entre Mallorca i Menorca és operativa.

D'altra banda, una segona Ordre Ministerial en tramitació farà possible que a les Balears s'operi com un únic sistema elèctric amb estalvis estimats al voltant de 30 milions d'euros anuals, als quals caldria sumar uns altres entre 50 i 80 milions anuals per la connexió amb la península i 20 més quan s'estableixi amb un doble cable la connexió Mallorca Menorca.


 

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF