El Consell de Mallorca ha imposat en tres anys mig milió d'euros en multes per tanques publicitàries il·legals

Es tracta d'elements publicitaris situats a ubicacions que estan prohibides per la Llei de carreteres

El Consell de Mallorca ha imposat sancions per valor de 511.000 euros en els últims tres anys per tanques publicitàries que infringeixen la Llei de carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la qual cosa suposa un increment del 400% en aquest període. Des de la institució es destaca que per primera vegada s'han tancat 25 actes de conformitat amb les empreses infractores abans de la resolució de l'expedient.

En el que  duim  de 2018, ja s'han imposat 176.741 euros de multes, i en els dos anys anteriors les quantitats imposades han passat dels 335.000 euros. Durant els anys anteriors, entre el 2011 i el 2015, es varen rondar els 107.000 euros en sancions, segons dades del Consell.

Les empreses o els particulars tenen quinze dies des del dia de la signatura de l'acord per retirar aquests emplaçaments publicitaris i pagar les sancions. Des del Consell s'explica que "si les empreses o els particulars responsables satisfan la sanció i, a més, retiren tant la publicitat com el seu suport dins el termini voluntari establert, gaudiran d'una reducció de la sanció d'un 40%, és a dir, un 20% per haver-ne reconegut l'autoria i la responsabilitat i un altre 20% per pagar en període voluntari".

L' esmentada  llei prohibeix les tanques que generen un perill per al trànsit viari; les visibles des de la zona de domini públic de la carretera; les que afecten la senyalització; o aquelles que per les seves característiques perjudiquen el trànsit o els valors estètics de l'entorn. En tots els casos, qualsevol empresa o particular que vulgui col·locar una tanca, un cartell o un reclam en una carretera o al seu vial de servei ha d'obtenir un permís de la institució responsable de la via.

Les carreteres de Manacor la que uneix Sineu amb Inca són les  que  més sancions has acumulat, set cada una d'elles, seguides de la carretera entre Felanitx i  Portocolom , amb quatre sancions.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF