UNIFORME
Societat 08/09/2018

El Consell de Mallorca estudia oficialitzar la camisa de coll Mao

El col·lectiu Moda Mallorca prepara una proposta per convertir aquesta peça de roba en “l’uniforme” estiuenc en els actes oficials

i
Pere Sánchez
3 min
DINS LA TRADICIÓ 
 La camisa de coll Mao és habitual a les festes populars. A la foto rodona, camisa de  Can Bou de Santa Margalida, un dels pocs llocs dedicats a roba de pagès.

PalmaEstà ja a bastament estès el coneixement que la paraula japonesa que traduiríem per ‘crisi’ es compon de dos caràcters: el primer equivaldria a ‘perill’ i el segon, el traduiríem com a ‘oportunitat’. Aquest podria ser ben bé el resum dels fets que duen el Consell de Mallorca a plantejar-se una recomanació que li atorgui un rang semblant al d’uniforme oficial a aquesta camisa popularitzada pels veïns nipons, i més concretament pel dirigent de la Xina comunista, Mao Zedong. La primera part de la crisi, la situació tensa, tingué lloc a l’audiència que Felip VI va fer a l’Almudaina el 30 de juliol. Allà, segons fonts del Consell, el monarca espanyol suggerí al president Miquel Ensenyat, amb el discurs eufemístic propi d’aquestes ocasions, que no era necessari que es declaràs persona non grata Matteo Salvini, que el ministre italià no ho havia encaixat gens bé i hi havia altres maneres de fer les coses. El president del Consell li va respondre que per combatre l’extrema dreta s’havia de ser sempre contundent i, a més, es mostrà molest perquè el protocol de la Casa Reial espanyola havia obligat els periodistes a assistir a la recepció amb corbata. És habitual i mai s’ha posat en qüestió de manera substancial que la Casa Reial recomani als periodistes que respectin aquest codi de vestimenta a l’hora de cobrir les recepcions oficials de la família reial, tant a Marivent com a l’Almudaina, però aquest petit fet podria desencadenar en el segon concepte de les dues grafies japoneses que componen allò que en català traduïm per ‘crisi’, l’oportunitat.

Proposta

El col·lectiu Moda de Mallorca, amb el qual el Consell de Mallorca manté contacte fluid des de principi d’any, recollí el testimoni del fet i redacta ja una proposta que es farà pública les properes setmanes i per a la qual es rebrà la col·laboració d’experts en història, moda i protocol. És una recomanació que insta el Consell a incorporar com a indumentària pròpia dels actes oficials la camisa Mao, de la mateixa manera que s’incorpora el kilt a Escòcia, la guayabera a gran part de l’Amèrica Llatina i el lawo al Sudan. Segons Moda de Mallorca, aquest tipus de camisa és tradicional a Mallorca i arreu de la conca mediterrània. Aquest col·lectiu defensa que, a més, aquesta peça és una simple evolució natural de la vestimenta dels pobles mediterranis de l’antiguitat, fruit del sentit comú per aguantar les altes temperatures i el nivell d’humitat de les Illes a l’estiu. Les modistes mallorquines argumenten que la moda ha de contribuir a millorar sempre la qualitat de vida i els protocols han d’estar adaptats al context no només de l’acte, sinó també temporal, climàtic i geogràfic. Indicacions com ara que les camises siguin de colors clars o que estiguin fetes de cotó o de lli, amb altres proposicions més concretes que s’estan definint, estaran incloses dins aquesta proposta de les modistes. Així és com aquesta associació pretén fer veure que “aquesta peça de roba tan pròpia que no requereix corbata serveix per a situacions formals com la feina, casaments o esdeveniments importants, alhora que representa una oportunitat per promoure la feina i comercialització dels artesans, teixidors, sastres i cosidores de l’illa”.

Tot i que no fa gaire temps enrere es va debatre -i finalment descartar- al Parlament de Catalunya la possibilitat d’elaborar un reglament sobre la indumentària amb la qual els diputats havien d’assistir als plens, no existeix a les institucions balears ni estatals cap reglament sobre la vestimenta requerida per a cada ocasió. El codi de vestir dels actes oficials sol figurar a la invitació de cadascun d’ells, ve donat per la institució organitzadora de l’esdeveniment i el més habitual és recomanar vestit fosc -amb la corbata sobreentesa- als homes i vestit de còctel -o de llarg, si és un acte extraordinari- per a les dones. La diferència del protocol de la Casa Reial és que el codi de vestir s’aplica també als periodistes que cobreixen l’esdeveniment, cosa que no passa amb el de la resta d’institucions estatals o autonòmiques. Allò que sí que està reglamentat és quin protocol preval en el cas que coincideixin en un determinat acte diverses institucions. Segons la normativa, ha de prevaler sempre el protocol de l’entitat de més alt rang. Això vol dir que en aquest cas prevaldria el protocol de la Casa Reial per sobre del protocol del Consell de Mallorca, sense tenir en compte quines recomanacions puguin fer cadascuna de les parts i quines d’elles s‘acceptin. Caldrà veure dins les properes setmanes com es concreta la proposta de Moda de Mallorca i com l’acull el Consell de Mallorca, per preveure si l’estiu de 2019 Felip VI és rebut amb camisa Mao.

stats