El Consell de Mallorca augmenta la despesa social tot i baixar amb 5,3 milions els pressupostos

La institució ha rebut 11 milions menys per part del Govern a causa de les retallades de l'Executiu balear 

El Consell de Mallorca tindrà un pressupost de 468,8 milions d'euros el 2020, 5,3 milions menys que el 2019. La institució ha rebut 11 milions menys per part del Govern a causa de les retallades de l'Executiu balear, mentre que la participació en els tributs de l'Estat ha disminuït 2,2 milions. El Consell ha fet front a aquesta situació amb 1,5 milions de l'ecotaxa, 3,6 milions del Conveni de carreteres i un total de 2,8 milions d'ingressos a través de cànons i taxes pròpies de la institució. Tot i el descens, la despesa social prevista és de 203,5 milions, un 11,7% més que el 2019. 

Els departaments que més han baixat han estat el de Mobilitat i Infraestructures, i el de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística: 25,5 i 2,5 milions menys, respectivament. Així i tot, cal dir que en el cas de carreteres la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha deixat clar que això és perquè l'any passat es van pressupostar les obres per reparar les vies i ponts danyats per la torrentada del Llevant. Sobre l'altre departament, ha destacat que el 2020 no s'haurà d'amortitzar el deute del teatre Principal. 

De tots els departaments, però, el de Drets Socials és el que més ha incrementat els pressupostos, amb 11 milions d'euros més. Hisenda, Funció Pública i Emergències també augmenta els seus comptes amb 6,8 milions, i fonts del Consell han explicat que es deu a la pujada salarial d'un 2% i a la dotació de places i maquinària al cos de Bombers de Mallorca, a més d'altres inversions en obres d'edificis que són propietat de la institució insular, com ara la Misericòrdia i la Llar de Joventut.

Els comptes insulars de 2020, segons ha recordat Cladera, estaran condicionats per la previsió d'un creixement econòmic a l'illa d'un 2%, "més moderat i que condiciona els ingressos". La presidenta ha explicat que, tot i disminuir, el pressupost del Consell tindrà "més marge de maniobra per ser executat", després que la institució hagi finalitzat el pla econòmic i financer que va haver de complir entre el 2018 i el 2019 després d'haver incomplit la regla de despesa el 2017.

Des del 2015 el Consell ha vist incrementat el pressupost de manera consecutiva durant cinc anys, fet que ha permès "reforçar les polítiques socials i les ajudes als municipis", segons ha dit Cladera. A més, el deute és de 10 milions d'euros, mentre que el 2012 era de 213,4 milions. 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF