Societat 19/12/2018

El Consell d'Europa llança una alerta per confiscació de material a periodistes de Mallorca

La plataforma per reforçar la protecció del periodisme i la seguretat dels treballadors invoca el dret a la confidencialitat de les fonts

Ara Balears
2 min
Protesta a Palma contra  la confiscació de mòbils i documentació a periodistes.

PalmaLa plataforma per reforçar la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes del Consell d'Europa va llançar aquest dimarts una alerta per la confiscació a Mallorca de material a periodistes d'investigació en la qual invoca el dret a la confidencialitat de les fonts.

La plataforma de l'organització paneuropea espera ara una resposta del govern espanyol. L'alerta té el seu origen en la Federació Europea de Periodistes, la Federació Internacional de Periodistes i l'organització internacional Index on Censorship, que defensen el dret a la llibertat d'expressió i les activitats periodístiques.

El text s'ha fet eco de l'ordre dictada pel jutge de Palma, Miquel Florit, en relació amb els periodistes d'investigació Kiko Llaneras, del rotatiu 'Diario de Mallorca', i Blanca Pou, d'Europa Press. Explica que l'objectiu de la confiscació era "determinar la font d'una fuga d'informacions lligada a un cas de corrupció que afecta l'empresari Bartomeu Cursach". A més, assenyala que els periodistes rebutjaren entregar voluntàriament els documents, telèfons mòbils i ordinadors utilitzats, que finalment foren requisats per la Policia.

L'alerta inclou un informe de l'organització europea Mapping Media Freedom, titulat 'Espanya: La policia confisca telèfons mòbils i ordinadors de periodistes després d'una filtració, que denuncia violacions de drets i censura contra periodistes'.

La Plataforma del Consell d'Europa ha llançat des del 2015 un total de 507 alertes, 235 de les quals han estat resoltes o han tingut resposta de l'estat afectat. La majoria de les alertes es refereixen a atemptats contra la seguretat i la integritat física dels periodistes (122), arrest i presó (98), assetjament i intimidació (88) i impunitat (26). Els països amb major nombre d'alertes són Turquia, Rússia, Ucraïna, Azerbaidjan i Sèrbia, seguits de França, Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa.

La plataforma ha llançat 14 alertes relatives a Espanya, de les quals se n'han resolt cinc, tres han obtingut resposta i sis n'estan pendents.

stats