Societat 19/07/2018

El Consell d'Eivissa alerta d'àrees de posidònia morta en 19 de les 43 cales del litoral

En destaca la presència a Talamanca i a la badia de Portmany i de Santa Eulària

Ara Balears
2 min
Posidònia morta a Sant Josep de sa Talaia. / SANTJOSEP.ORG

PalmaEl Consell d'Eivissa ha presentat aquest dijous la primera fase de la diagnosi de les afeccions del turisme nàutic en la posidònia i una proposta d'ordenació del litoral. En 19 de les 43 cales estudiades s'ha detectat la presència d'àrees de mata morta de posidònia oceànica, és a dir, zones de praderia sense exemplars vius.

Segons les investigacions, no presenten una superfície molt extensa i en destaca la presència a Talamanca, la badia de Portmany i la badia de Santa Eulària, amb una superfície d'un 5% del total de la posidònia. Entre els diversos motius d'aquesta regressió, el Consell Insular destaca el fondeig de les embarcacions d'esbarjo en zones poc profundes i la presència d'emissaris o altres estructures que determinen canvis en les característiques fisicoquímiques de la columna d'aigua del fons.

A la cartografia bionòmica dels 43 àmbits d'estudi s'hi han reconegut un total de 14 hàbitats. Els hàbitats relacionats amb la presència de la fanerògama marina posidònia oceànica representen gairebé el 50% del total del conjunt de la superfície dels 43 àmbits d'estudi. L'altra fanerògama detectada és 'Cymodocea nodosa', present en gairebé la meitat dels àmbits d'estudi, que també és una espècie protegida.

El conseller d'Economia, Hisenda, Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Gonzalo Juan, ha explicat que el treball es va encarregar per la necessitat d'ordenar el litoral, amb l'objectiu de protegir els fons marins dels impactes del fondeig massificat sobre praderies de posidònia. "Tenim un sector nàutic molt potent, que és molt important per a Eivissa, i mantenir-lo no ha de ser incompatible amb la protecció de la nostra mar. El que cercam és una ordenació del sector", ha explicat Juan.

El treball consisteix a determinar quins són els sectors litorals que presenten major freqüentació d'embarcacions fondejades i quins tipus de fons hi ha en el conjunt d'aquestes àrees per relacionar els usos del fondeig amb les característiques o la naturalesa dels tipus de fons marins: si són fons amb presència de posidònia, zones d'arena, amb presència d'altres comunitats marines, etc., i els seus efectes.

L'UTE Servicios Técnicos de Infraestructuras y Medio Ambiente de Ibiza, S.L. y Tecnoambiente és l'encarregada d'aquest estudi, que es va adjudicar per un import total de 81.796 euros (IVA inclòs) i un termini de 14 mesos. Es tracta d'un projecte promogut pel Departament de Turisme del Consell d'Eivissa, mentre que la direcció tècnica durant l'execució del mateix va a càrrec del Departament de Medi Ambient.

L'adjudicatari del projecte haurà de proposar un sistema d'ordenació i zonificació, com per exemple sectors d'exclusió de fondeig d'embarcacions, zones de fondeig permès o zones amb sistema d'ancoratge de baix impacte. I, finalment, proposarà sistemes de gestió en les zones proposades amb fondejos regulats amb sistemes d'ancoratge de baix impacte.

stats