SANT SEBASTIÀ
Societat 12/01/2019

Explosió de confraries per una festa activa i popular

Les festes populars de Palma estaven centrades en els concerts, una activitat passiva que difereix de les celebracions en altres indrets de les Balears

Magda Albis
3 min
Confraries per una festa activa i popular

Palma“És molt important que un poble tingui un dia en el qual els seus ciutadans celebrin, s’alegrin, esperin aquest dia, que sigui un motiu de trobada, que es formin noves relacions, que s’engati tothom, com diu la cançó d’en Serrat”, afirma Joan Moyà, de la Confraria de Sant Sebastià i impulsor d’aquesta nova tradició que apel·la a “la salut emocional de la ciutat”. Fa set anys que Moyà i el seu amic Joan Pérez -“dos bojos”, com defineix el primer- varen constatar que les festes populars de Palma estaven centrades en els concerts, una activitat passiva que difereix de les celebracions en altres indrets de les Illes Balears. Ambdós convocaren en la primera trobada unes 90 persones al voltant de la figura del patró i també de la festa. Es feren seus el celler Sa Premsa i el bar Can Vinagre, del carrer dels Oms de Palma, i a ritme de xaranga i guarnits amb un mocador verd al coll encetaren el que enguany ben segur que aplegarà milers de confrares.

Colors al coll

“A nosaltres no ens importa fer una festa petita o gran, sinó que la gent tingui una emoció compartida, i és el que va ocórrer”, comenta Moyà, qui a més és antropòleg i afirma sentir curiositat per les causes i els orígens de les festes. “Ho hem recreat una micona i ha sortit una cosa molt divertida i molt sentida” diu. Així, l’any següent el col·lectiu Orgull Llonguet se sumà als actes alternatius per la revetla. El seu color: el groc. ”Férem una sortida al vespre, amb una cercavila; després vàrem convocar les llonguetades un dia abans i ara també feim el dinar de dia 19”, comenta un dels membres d’Orgull Llonguet, Jaume Vich, que enguany afegeixen un esdeveniment més, un vermut “ressacós” per al dia 20.

L’any següent, dos colors més se sumaren a la festa: el magenta, als colls dels membres de la Confraria de la Salut, i el blau, al dels Galàctics. Aquesta agrupa els aficionats al swing que se citen al Cabaret Galàctic. La Salut fa honor a la patrona de Ciutat i al fet que hi ha molts de sanitaris dins els seus integrants, comenta Josué Díaz, un dels impulsors del grup.

Encontre d’agrupacions

Confraria de les Herbes Amazòniques, de la Gloriosa Figa, de l’Abundància, de Tot lo Dia, Pink, Maura de 10 del Polígon de Llevant i la de Sant Miquel s’uneixen enguany a les ja existents. “Enguany hi ha hagut com l’eclosió i molta gent agafarà el costum d’anar a dinar amb els seus amics, alguns es posaran elements distintius i farem el que serà la gran novetat d’enguany”, comenta Joan Moyà. Aquest esdeveniment nou és l’Encontre de Confraries, que es durà a terme per primera vegada dia 19 al capvespre a la plaça Llorenç Bisbal i que ha creat una expectació enorme per les xarxes socials. “És el punt que nosaltres pensam que pot ser l’inici d’unes noves festes populars a Palma”, diu Moyà. La convocatòria és a les cinc de l’horabaixa i a les set es faran “els rituals”, sobre els quals Moyà vol mantenir el factor sorpresa, però que tenen “vocació d’emocionar i que els ciutadans de Palma facem una cosa en comú que no sigui passiva, sinó que sigui activa de trobar-nos i compartir amb gent desconeguda de Ciutat”, explica.

Obreria de Sant Sebastià

Una altra novetat d’enguany i des d’on s’ha organitzat la trobada de confraries és la creació de l’Obreria de Sant Sebastià, que aplega representants de les diferents confraries i des de la qual esperen congregar les noves veus que han sorgit enguany. Moyà explica que han agafat el model de les obreries de Sant Antoni, que en municipis diferents, com Manacor, Artà i sa Pobla, fan les tasques d’organització de la festa comuna, a banda de “valorar i millorar la festa cada any”.

“La relació amb els polítics ha estat bastant infructuosa”, afirma Moyà referint-se als “partits polítics que han passat durant aquests set anys per la Regidoria de Participació”. Diu que és perquè “no tenen una consciència de la importància d’una festa en una ciutat perquè no l’han viscuda i perquè no tenen aquesta sensibilitat”. Des de l’Obreria afirmen que enguany han tingut una reunió amb el batle de Palma, Antoni Noguera, i que el Consistori els ha concedit tots els permisos pertinents per dur a terme la festa.

Moyà troba, des del seu punt de vista particular, que la institució “ha descuidat totalment la festa i han dedicat recursos de tots els ciutadans a fer concerts, que és un concepte de festa que no és festa”. Es queixa que es destinin més de 400.000 euros a fer una revetla “passiva” i que no s’hagin acostat “als col·lectius que podrien engegar una festa similar a la de tots els pobles de la Mediterrània”.

stats