Condemnen l'IB-Salut a indemnitzar una parella amb 320.000 euros per negligències en un part

La mala praxi va causar lesions permanents al braç del bebè

El jutjat de Primera Instància número 9 de Palma ha condemnat la companyia asseguradora de l'IB-Salut a indemnitzar amb 320.898 euros una parella per dues negligències en l'assistència mèdica a la dona en un part el 2015 que varen causar lesions permanents en un braç al bebè.

La magistrada ha estimat parcialment la demanda dels pares, tramitada per l'advocada Soledad Raso, de l'associació El Defensor del Pacient, i considera acreditat que els professionals de l'IB-Salut "varen incórrer en una doble negligència" en l'atenció mèdica a la dona.

En concret, no va ser diagnosticada com a diabètica gestacional durant el seguiment de l'embaràs i no varen abordar correctament la resolució d'una complicació (distòcia d'espatlles) sobrevinguda en el part.

El part va ser el gener del 2015, i el bebè va patir paràlisi braquial obstètrica, que va requerir posteriorment diverses intervencions quirúrgiques i que li ha causat una lesió permanent al braç i un dany estètic. Els pares demanaven una indemnització de 563.026 euros.

Segons els progenitors, es produïren tres errades mèdiques: no haver diagnosticat la dona com a diabètica gestacional, la incorrecta elecció del part vaginal en comptes de la cesària i l'errònia actuació quan va aparèixer una complicació i la comare aplicà una força excessiva.

L'asseguradora es va oposar a la demanda perquè va considerar que l'activitat mèdica es va ajustar a paràmetres de normalitat i que l'actuació del personal mèdic va evitar la mort del fetus. També varen al·legar que la indemnització sol·licitada era excessiva.

Segons la sentència facilitada per El Defensor del Pacient, la magistrada considera que existeix responsabilitat civil perquè el personal mèdic va incórrer "en certes infraccions" que ocasionaren "el resultat lesiu". 

La jutgessa estima l'al·legació de la mala praxi també gràcies a la coincidència de dos pèrits, ja que es pot "suposar raonablement" que el seguiment hauria estat diferent en cas que la pacient hagués estat diagnosticada com a diabètica gestacional, ja que se li hauria prescrit una dieta que probablement hauria evitat que el fetus tingués un pes tan elevat. A més, els metges podrien haver valorat amb antelació la possibilitat que es produís distòcia d'espatlles en el part.

Així i tot, la jutgessa no considera negligent l'elecció del part vaginal, i assenyala que els pèrits coincideixen que estava justificada perquè la dona ja havia tingut tres parts abans, el darrer d'un mascle de pes elevat.

Segons la jutgessa, "va existir error en la detecció i la resolució de la distòcia d'espatlles". Segons les consideracions d'un pèrit, la lesió de la nina és deguda a una incorrecta extracció fetal que s'aprecia al vídeo del part que enregistrà el pare.

Quant a la fixació de la indemnització, la magistrada estima parcialment les pretensions de l'asseguradora, perquè els demandants apliquen un barem improcedent que no estava vigent quan es va produir el cas, i també rebutja el perjudici patrimonial. La quantitat a pagar és de 320.898 euros.

Es pot recórrer contra la sentència durant 20 dies.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF