Publicitat
Publicitat

Competència acusa Globalia i Viatges Barceló de pactar per adjudicar-se concursos públics des de fa 20 anys

La CNMC reobrirà un expedient a les agències, que ja van ser sancionades per aquesta conducta entre el 2006 i el 2009

Halcón Viajes (Globalia) i Viatges Barceló mantindrien un acord per adjudicar-se tots els concursos públics, segons denuncia la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Competència ha confirmat aquest divendres que les agències Halcón Viajes i Viatges Barceló han reincidit en una de les conductes anticompetitives per les quals ja se les va sancionar entre el 2006 i el 2009. Aleshores, quatre agències, entre els quals hi havia aquestes dues, van presentar ofertes idèntiques al concurs públic de Viatges Imserso i van pactar-ne l'execució conjunta fos quin fos el resultat de la licitació.

Les quatre agències implicades i multades van ser:

  1. Viatges Marsans: 721.214 euros
  2. Halcón Viajes: 829.396 euros 
  3. Viatges Barceló: 829.396 euros
  4. Viatges Iberia: 1,23 milions d'euros

El concurs per a Imserso va ser entre el 1996 i el 1998, però a partir de la temporada 1998-99, les quatre agències van formar una Unió Temporal d'Empreses (UTE) lligada a Mundosocial que va resultar ser l'única licitadora al concurs.

L'any 2010 Viatges Marsans va entrar en concurs de creditors i el 2013, Iberia. Des d'aquell moment, doncs, només queden aquestes dues útlimes companyies vinculades a l'UTE. La CNMC denuncia que en l'actualitat aquesta UTE continua sent l'única adjudicatària de tots els concursos convocats. 

Així doncs, aquesta conducta podria remuntar-se a 20 anys enrere, tenint en compte que les companyies haurien reincidit en la negligència per la qual ja se les va sancionar l'any 2000 (quan la CNMC va obrir l'expedient).