09/01/2021

Comencem bé...

4 min
Comencem bé...

Suposadament, el 2021 era l’any en què aprendríem dels errors. L’any en què l’experiència traumàtica del 2020 havia de ser la refundació de la humanitat. ¿Recorden que la gent que llegeix Facebook en comptes de diaris seriosos deia a l’abril del 2020, acabats de confinar, allò de “d’aquesta situació el món no en sortirà igual”? Bé, doncs ha arribat el 2021 i el primer tema global de l’any -i també últim de l’any anterior- ha sigut un xou sorgit d’un tuit sobre Hilaria Baldwin que qüestionava la puresa dels seus suposats orígens espanyols. O el que és el mateix, una xorrada inútil que portava deu anys passant inadvertida de tan important com és. Tot i això, ara ha centrat l’atenció d’agències de premsa i mitjans de referència internacionals.

Tot va començar quan el 21 de desembre l’usuària de Twitter @Lenibriscoe va escriure: “Cal admirar el compromís d’Hilaria Baldwin amb la seva estafa d’una dècada en la qual s’ha estat fent passar per espanyola”. La tuitaire va assenyalar coses sospitoses com que Baldwin a vegades tenia una dicció molt fluida en anglès però d’altres no, que els seus pares són menys espanyols que la paella amb xoriço -són de Nova Anglaterra- i que hauria fet una actuació mereixedora d’un premi TP d’or quan en un programa de cuina hauria fet veure que no sabia com es diu en anglès cogombre. Des de llavors, mitjans digitals i impresos d’una banda i l’altra de l’Atlàntic han explorat profundament els orígens de la dona de l’actor Alec Baldwin, de 62 anys i amb qui ha tingut cinc fills en els vuit anys que porten casats.

Tan forta ha sigut l’embranzida del tema i tanta la riota que ha generat Hilaria la hilarant per haver simulat el seu accent espanyol quan parlava anglès que el xou no deixa de créixer. Sobretot, després de cada justificació que dona als mitjans dels EUA respecte a les múltiples incoherències comeses per semblar més exòtica, a.k.a. espanyola. Les dues més grosses són: 1) Que de cop un dia va deixar de dir-se Hillary per dir-se Hilaria, i 2) Que no va llegir l’exclusiva que va concedir a l’edició nord-americana d’ ¡Hola!, que la va presentar com a nascuda a Espanya. Concretament, a Mallorca. És a dir, que no se’n va adonar que la majoria de mitjans del món portaven anys assegurant que era nascuda a Mallorca i no a Boston, que és on realment va néixer aquesta escriptora i professora de ioga de 37 anys.

Tan gros s’ha fet tot plegat que la protagonista d’aquest xou sorgit d’un tuit -¿Recorden quan un usuari de Twitter va fixar-se amb molts dies de retard en l’enfrontament Letícia vs. Sofia a les portes de la catedral de Palma?- ha acabat ni més ni menys que al New York Times, diari on ha concedit una entrevista per explicar-se. O intentar-ho. O fer-ho veure.

Per sortir-se’n, l’esposa de Baldwin ha dit que -sorpresaaa!- se l’ha “tergiversat”. “Avui tenim l’oportunitat d’aclarir les coses per a la gent que s’ha confós, i que ha sigut confosa”, diu abans de no aclarir res. “Vaig néixer a Boston. Vaig viure un temps a Boston i a Espanya. La meva família ara viu a Espanya. Em vaig mudar a Nova York quan tenia 19 anys i he viscut aquí des de llavors”, resumeix ella al prestigiós diari sense concretar ni quan ni durant quant de temps ha viscut a cada lloc.

“La meva intenció és viure la meva vida, i la meva vida l’han creat els meus pares [confirma així que no es una creació de laboratori], les meves diferents experiències, les meves llengües, la meva cultura i, sí, els meus fills tenen noms molt influïts per l’espanyol”, assegura l’ex-Hillary abans d’intentar moure el focus del debat dient: “La gent diu: «No tens dret a la privacitat perquè et vas casar amb una persona famosa i tens Instagram», i això no és veritat”.

Intimitat quan van mal dades

Si és certa o no la seva pseudoespanyolitat ho sabríem si concretés més. Però no concreta prou per treure’n l’entrellat, cosa que fa sospitar que si concretés més veuríem que potser no té gaires arguments on agafar-se. Potser per aquest motiu s’enganxa amb Superglue al seu dret a la intimitat -que no utilitza gaire sovint amb els seus 890.000 seguidors a Instagram- per no donar una línia temporal sobre la seva vida. És a dir, evita convèncer, demana que la creguin religiosament i no aconsegueix desterrar la idea que la seva espanyolitat potser només és un invent comercial aplicat a ella mateixa ara que està de moda tot el que és latino.

De fet, fins i tot es posa filosòfica: “¿Qui diu el que se’t permet absorbir i no absorbir quan estàs creixent?”. “Això ha sigut part de la meva vida, i no puc fer que desaparegui només perquè hi ha gent que no ho entén”, conclou la de Massachusetts, que actualment té els pares i un germà vivint a Mallorca, on diu que vol passar més temps en el futur, cosa que l’ha fet apuntar els nens a una escola bilingüe.

Ja ho veuen, estimats lectors, la qualitat dels xous als quals ens enfrontarem aquest 2021 sembla que no millorarà respecte als anys precedents, ni per la forma com sorgeixen ni per les misèries que ens porten a descobrir sobre els seus protagonistes. Amb aquesta polèmica de Baldwin podem exclamar a pulmó “Comencem bé el 2021!”. L’any que acabem d’estrenar se solucionaran moltes coses, però el sector del show business no serà, perquè està més espatllat fins i tot que el de la política. Potser per això tants polítics estan tan a gust exercint de famosos quan pleguen. Entre Hilaria i el Capitoli, podem dir que el 2021 promet.

stats