VINYÒVOL
Societat 17/02/2018

Començar per allò que ens uneix

Andreu Majoral
3 min
Signatura d’un conveni entre la DO Pla i Llevant de Mallorca i la IGP Vi de la Terra de Mallorca.

EnòlegEn presència de la màxima autoritat del poble de Felanitx, l’excel·lentíssim batlle Joan Xamena, tingué lloc en aquesta vinatera vila la signatura d’un conveni entre la DO Pla i Llevant de Mallorca i la IGP Vi de la Terra de Mallorca que converteix el festeig entre aquests dos segells en un matrimoni amb ganes de durar fins que la mort els separi. Com en tota cerimònia, hi havia la presència d’un bon nombre de testimonis: viticultors, vinaters -cal remarcar que hi havia tots els cellers del poble, i també el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general del ram, Mateu Ginard. Faig un breu parèntesi per explicar que Mateu Ginard, durant l’àpat de després de la firma, ens va anunciar que pel mes d’agost es farà una visita tècnica a Califòrnia per conèixer com conviuen i lluiten contra la Xylella fastidiosa -recordem que és allà on va sorgir aquest bacteri i és el lloc on més bé en coneixen els efectes. Si no hi ha canvis, serà una estada d’una setmana amb visites a diverses explotacions i laboratoris; hi haurà unes 40 places per als professionals del sector de la vinya, d’ametllers i d’oliveres que hi vulguin anar juntament amb tècnics de la Conselleria. Una bona iniciativa, encara que la data no és la més adequada per als productors, però aquesta és una altra història.

Tornem a la cerimònia pròpiament dita. Com molt bé explicava el periodista d’aquest diari Miquel Barceló en l’edició digital, dimecres 14 de febrer es va signar un conveni entre ambdós consells reguladors per compartir domicili social. Els podreu trobar ocupant la residència de l’enginyer a l’estació enològica de Felanitx. No pot ser millor lloc, ja que fou la casa d’un dels grans enginyers i enòlegs que han passat per ca nostra, Ernest Mestres, que fou director de l’estació enològica a principis del segle XX i se significà com a promotor del Celler Cooperatiu de Felanitx i com un dels principals protagonistes del procés de tecnificació i modernització de la producció de vi a Mallorca.

Com a bona parella, compartiran piset, però han decidit anar una mica més enllà, ja que també han acordat compartir plans de comercialització i el control de qualitat dels vins i dels raïms com a matèria primera. Actualment, a la DO Pla i Llevant hi ha 13 cellers inscrits i enguany han produït 1.399.091 litres de vi; la IGP Vins de la Terra de Mallorca és una indicació que engloba tota l’illa, amb un total de 62 cellers inscrits que enguany han elaborat 5.549.154 litres de vi. Per tant, estam parlant del 80% de la producció total del vi de Mallorca. Els dos segells comparteixen mateix president, Antoni Bennàsser, que va remarcar que la unió fa la força i que la idea és establir línies d’actuació conjunta tant per accedir als ajuts com per definir les estratègies comercials, però sobretot que els cellers i viticultors tinguin un lloc i unes estructures per establir relacions i intercanvi d’informació que afavorirà una millor entesa entre els diferents operadors.

Entre glops de vi, rialles dels presents i mossegades als menjars que havien preparat per a l’ocasió surava entre els periodistes, i també al cap d’algun assistent, la pregunta de si aquesta és una passa cap a la creació d’una única denominació d’origen que englobi tot Mallorca. Diuen que per arribar a acords s’han de deixar per al final les qüestions més polèmiques i començar per allò que pot unir. Hi ha cellers que creuen fermament en la creació d’una única DO per a tot Mallorca, d’altres que consideren que és millor mantenir les diferències de cada DO, i un sector, bastant important, al qual tant fa el tema dels segells -un menfotisme típic de casa que també adopten molts estrangers. Però el que uneix tots els cellers és la convicció que el nom de Mallorca és un gran actiu i que ens col·loca al món de manera positiva i sense necessitat d’explicar massa coses. Per això, seria convenient que el sector començàs a parlar d’anar conjuntament amb el nom Vi de Mallorca com a marca comercial, plantejar de fer campanyes conjuntes, tant a casa nostra com a l’exterior, amb el nom de Mallorca com a marca que englobi els vins que es fan a les dues denominacions d’origen i les dues indicacions geogràfiques de qualitat. Començar per allò que ens uneix i fent camí descobrirem el que ens durà el futur.

Vi recomanat: Es Pujol de Maria 2013 Celler Galmés i Ferrer (Petra)

Raïms de cabernet sauvignon, merlot i syrah d’una vinya situada a la finca dels Pujols al municipi de Maria viatgen cap al celler Galmés i Ferrer de Petra, on l’enòleg i vinater Arnau Galmés posa les mans i tot el seu coneixement per elaborar un corpulent vi. Arnau té un xerrar dolç, pausat, amb un somriure càlid i sempre atent a les novetats del sector. Ha fet, i fa, feina per a altres cellers, però mai ha deixat el projecte familiar i des de fa uns anys ens sorprèn amb un vi ple de confitures, especiats i balsàmics amb un pas de boca untuós, càlid i fina sequedat perfecte per als menjars d’hivern.

stats