Societat 08/03/2018

Palma surt al carrer per demanar canvis reals i posar fi a la desigualtat

Unes 2.000 persones es concentren a Cort i prop de 400 a la plaça d'Espanya

E.a. / Ll.f.l.
3 min

PalmaTota la plaça de Cort i el carrer de Colom s'ha omplert fins a la plaça Major de persones feministes, homes i dones, en la que ha estat la principal manifestació del dematí a Palma. L'acte ha començat amb l'arribada de les dones que participaven en el Palmadona, un esdeveniment de l'Ajuntament de Palma que promou la visibilització de l'esport femení. A poc a poc s'hi han anat sumant treballadores i treballadors, sindicalistes i estudiants. Una part venien de la plaça d'Espanya, on prop de 400 persones s'havien concentrat a les onze del matí per donar suport a la manifestació convocada pels principals sindicats amb motiu del Dia internacional de la dona i de la primera jornada de vaga.

Sobre la participació, les organitzacions sindicals s'han mostrat optimistes i han assegurat que en el sector públic ha estat un èxit, ja que té més facilitats per secundar l'aturada. En tot cas, han denunciat les condicions precàries de les dones que "no són aquí perquè no poden deixar de treballar un dia". Així i tot, han confiat que també s'hi afegeixin dones treballadores dels sectors del comerç i l'hostaleria.

La jornada de mobilitzacions ha començat a la plaça d'Espanya, on Eva Cerdeiriña, secretària d'Acció Sindical i Polítiques Socials de CCOO a les Balears, ha manifestat que el dia d'avui marcarà un abans i un després en la lluita per la igualtat de gènere, i és "una passa endavant en la millora dels drets de la dona en tots els àmbits de la societat".

Per la seva banda, Xisca Garí, secretària de Política Social i Igualtat d'UGT, ha expressat la seva satisfacció per la participació que hi està havent en aquesta jornada reivindicativa i ha assegurat que suposa un gran avanç que donarà pas "a un canvi dins les polítiques d'igualtat de gènere".

Les institucions han mostrat també el seu suport a aquesta jornada de vaga. Mercedes Garrido, consellera de Territori i infraestructures del Consell de Mallorca, ha fet una crida "tant a homes com a dones perquè s'adhereixin a la manifestació" i ha assegurat, a més, que "des del Govern s'estan fent passes endavant perquè hi hagi més igualtat de gènere. Això sí –ha dit–, és al govern central a qui pertoca modificar la legislació per posar fi a la desigualtat entre homes i dones".

A les 11.30 hores han arribat a l'edifici consistorial de Palma les primeres participants dels actes del Palmadona, Las princesas del asfalto i les Cycling Between Ladies, que han estat rebudes per la regidora de Cultura i Esports, Susanna Moll. La comitiva ha penjat la bandera del Palmadona a la balconada de l'Ajuntament de Palma.

Finalment, a les 12.00 hores ha començat l'acte principal del dematí, i la plaça de Cort, el carrer de Colom i part de la plaça Major s'han omplert de persones que secundaven la mobilització; s'hi han sumat unes 2.500 persones. Amb un ambient festiu i música de rerefons, devers les 12.30 hores ha pres la paraula Sandra Serra, del Moviment Feminista de Mallorca, que ha presentat Eva Cerdeiriña, qui ha descrit les condicions precàries de les dones en el món laboral i en la vida domèstica. El moment més emotiu ha estat quan Cerdeiriña i Serra han començat a cridar amb tota la plaça "Visca, visca, visca, la lluita feminista" durant més d'un minut.

Seguidament, han començat a prendre la paraula diferents portaveus de col·lectius, com les Kellys (les dones que fan feina en l'hostaleria), periodistes, la Confederació General del Treball (CGT, de caire anarquista) i estudiants. Per part del col·lectiu de periodistes, Carme Buades i Neus Suñer, i Victòria Morell han llegit el manifest feminista del sector denunciant la bretxa salarial (un 70% de les periodistes cobren menys de 1.600 euros, i entre els homes la proporció és del 61%), l'accès als llocs directius, la temporalitat (hi ha un 8% més de contractes temporals), i l'assetjament laboral (el 43% n'han patit) i sexual (el 18% n'han patit).

La mobilització ha durat fins passades les 13.00 hores, quan diversos grups encara marxaven pels carrers de Palma i s'han concentrat davant la Delegació del Govern.

stats