Comença l'exhumació de la fossa de Marratxí

S'espera trobar-hi cinc cossos de represaliats pel franquisme

Els treballs per exhumar la fossa de Marratxí han començat aquest dilluns sota la direcció de l'arqueòloga Almudena García, de Sociedad Aranzadi. "Hi cercam cinc cossos, que varen ser enterrats en tres moments diferents. Una de les víctimes està a la sepultura d'una altra família i les altres quatre estan en un tros quadrat de terra que hi ha darrere de les sepultures número 3 i 4. El 19 d'agost de 1936 va ser enterrat un home que rondava la trentena d'anys i de constitució robusta. I el 22 del mateix mes varen enterrar tres homes més", ha explicat. La investigació de Memòria de Mallorca, a càrrec de Magdalena Jaume i Josep Quetglas, ha permès "accedir a les causes judicials dels represaliats i determinar la localització exacta de les seves restes".

Imatges de l'exhumació de la fossa de Marratxí

Una víctima identificada i una altra a l'espera

Només una de les víctimes està identificada de moment. Es tracta de Germà Ballester Janer, un procurador de Palma d'uns cinquanta anys que residia al costat de Son Bonet. "La seva dona va identificar-ne el cos, així que sabem amb seguretat que és ell". Les seves restes són precisament les que hi ha a la tomba d'una família que ha estat utilitzada tots aquests anys. "Hi ha bosses de plàstic amb ossos i també urnes modernes", ha dit Almudena García. "Pensam que podrem identificar-ne el cos per les lesions que presenta al crani, ja que l'autòpsia va ser molt detallada i indica sis ferides per arma de foc, tres d'entrada i tres de sortida". 

També hi ha una proposta d'identitat per a un altre dels represaliats. "Podria ser Miquel Marquet Perelló, de Pollença. Una família s'ha posat en contacte amb nosaltres i sembla que les dates de la seva desaparició són concordants amb el fet que estigui aquí", ha apuntat. Els tècnics faran les proves pertinents per fer-ne la identificació.

Malgrat que hi ha previst un període de feina de dues setmanes, els tècnics esperen començar a veure restes humanes entre aquest dilluns i dimarts

"Avui és un dia històric per a Marratxí", ha afirmat el batle, Joan Francesc Canyelles. "Obrir aquesta fossa de la Guerra Civil és un acte de dignitat i justícia, que ajudar a tancar ferides i una etapa negra de la història. És un dia molt emotiu".

Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha considerat que "és necessari continuar treballant per la justícia i no oblidar tots aquells que varen ser assassinats per defensar les seves idees i la democràcia". Armengol també ha demanat perdó perquè les institucions polítiques "han arribat tard" i ha destacat que la Llei de fosses de les Illes Balears" situa l'Arxipèlag  a l'avantguarda de la recuperació de la memòria".

La consellera de Cultura, Fanny Tur, ha explicat que aquests represaliats coincideixen amb altres casos en què "els cossos varen ser tirats en una fossa sense identificar perquè les seves famílies es varen negar a acceptar que la seva mort havia estat accidental". Tur ha destacat la importància d'haver recuperat també "el patrimoni documental i els expedients d'aquests assassinats", i ha afirmat que "és molt probable que hi hagi tres veïns de Pollença, entre els quals es trobaria Miquel Marquet Perelló". 

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF