Societat 09/09/2019

L'advocat de la família del Gabriel diu que el nen va estar "una hora amb possibilitat de salvar-se"

Assegura que el menor va estar agonitzant "entre 45 i 90 minuts"

Ara
3 min
L'autora confessa de l'assassinat, Ana Julia Quezada, en la primera sessió del judici d'aquest dilluns

BarcelonaUn dels crims més mediàtics dels últims anys ha arribat aquest dilluns a judici: la mort del nen Gabriel Cruz el març del 2018. L'Audiència d'Almeria ha començat les sessions per jutjar l'autora confessa de l'assassinat del nen, Ana Julia Quezada. La dona, exparella del pare del menor, s'enfronta a la condemna més alta del Codi Penal: la presó permanent revisable. Les sessions del judici es preveu que durin fins al 18 de setembre i que aquest dimarts declari Quezada. Un jurat popular, que ja s'ha constituït aquest matí, haurà de decidir sobre el cas i el veredicte es plasmarà en la sentència que redacti la magistrada Alejandra Dodero. L'advocat de la família del Gabriel, Francisco Torres, que exerceix l'acusació particular i demana presó permanent revisable per l'assassinat, ha subratllat avui que el nen va estar "prop d'una hora amb possibilitat de salvar-se si s'hagués fet una simple trucada". Segons 'El País', el petit Gabriel va estar agonitzant "entre 45 i 90 minuts" des que la presumpta assassina el va començar a colpejar fins que finalment el va ofegar. Entremig, "es va fumar uns cigarrets, va pintar una porta i, passada una hora, va veure que encara respirava i llavors el va asfixiar".

Tot i que la jutge havia previst per avui la declaració de Quezada, al final ha decidit que es faci demà. El motiu és que la lectura dels escrits d'acusació i defensa han acabat pels volts de les 14.00 h, cosa que dificultava que l'acusada pogués completar aquest dilluns la seva declaració. Abans, a les 12.00 h, ha quedat format el jurat, que integren nou persones –set dones i dos homes–, així com dos suplents, seleccionats entre 36 candidats.

Segons Efe, durant la seva intervenció, Torres ha assegurat que la mort del nen –que tenia 8 anys– no va ser un accident, com manté la defensa de Quezada. Segons l'advocat, si hagués sigut un accident la dona hauria pogut trucar al 061, a la Guàrdia Civil o a qualsevol servei d'emergències per socórrer el nen, però no ho va fer. Torres ha apuntat que la raó de Quezada per cometre el crim va ser doble: "econòmic" i perquè "el Gabriel li feia nosa". Torres ha negat que el nen morís per asfíxia directament, i diu que primer va patir diverses lesions i que en el moment que la dona l'anava a enterrar es va adonar que respirava i el va asfixiar.

La fiscal Elena María Fernández, que acusa Quezada d'un delicte d'assassinat, ha assegurat que el nen "no va tenir opció de sortir amb vida" de la finca on va morir. "Amb un clar ànim d'ocasionar-li la mort, de manera deliberada, conscient, a sang freda i amb absolut menyspreu a la vida", Quezada el va matar "d'una manera tan sobtada, immediata i impredictible que va anul·lar tota la capacitat de reacció del nen", ha sostingut la fiscal durant la seva intervenció davant el jurat popular. La fiscal ha afegit que el Gabriel no podia esperar "un atac que procedeix d'una persona que és parella del seu pare", que havia generat "confiança" en ell per pertànyer a l'entorn familiar.

La fiscal ha defensat que, "més enllà d'aquest atac", que va agafar "desprevingut" el menor, Quezada va aprofitar l'absoluta "situació de desemparament" pròpia d'un nen de "8 anys que pesava 34 quilos", que li va donar "més facilitat per cometre el delicte i assegurar el resultat de mort". Així mateix, s'ha referit al dany provocat als pares del menor per la seva actitud durant la recerca del Gabriel, donant-los esperances. La dona va participar en les tasques de recerca del nen juntament amb la família i va arribar a falsejar proves per desvincular-se del crim. La Guàrdia Civil la va detenir mentre traslladava el cos del nen al maleter del cotxe per amagar-lo en un altre lloc.

L'advocat de Quezada, Esteban Hernández Thiel, considera que es tracta d'un homicidi imprudent o d'un homicidi dolós en el pitjor dels casos. Jutges, periodistes i col·lectius en defensa de la infància han fet aquests últims dies crides a la responsabilitat dels mitjans de comunicació perquè no converteixin el judici en un circ.

stats