Societat 04/05/2018

Els vídeos de mallorquins que més triomfen a les xarxes socials

Clara Ingold i Miquel Montoro són dos dels 'youtubers' amb més visites a les Illes Balears

Jaume Ribas
6 min
Els vídeos de mallorquins que  més triomfen a les xarxes socials

PalmaEl format de vídeo és un dels que més triomfa a les xarxes socials. Les connexions cada vegada més ràpides i l’estil visual que domina internet afavoreixen la viabilitat d’aquest tipus de comunicació.

El portal YouTube, propietat de la mateixa empresa que Google, és el que més explota els vídeos. A banda de YouTube, altres xarxes com Vine, Snapchat i el mateix Instagram, a més de les clàssiques Facebook i Twitter, també admeten el format vídeo.

En aquest context neixen els youtubers, els viners i tots aquells creadors de continguts especialitzats en el camp audiovisual.

El vídeo admet tot tipus de temàtiques, durades i nivells d’elaboració. Tanmateix, entre totes en destaquen algunes. Els gamers, per exemple, són youtubers especialitzats a emetre i comentar les seves pròpies partides de videojocs i donar consells a altres jugadors. A les Illes Balears n’hi ha alguns amb bastant de renom, com ara els dos mallorquins coneguts amb els sobrenoms de Bradpitto i Ampeter, que es dediquen respectivament a emetre sobre jocs de futbol i sobre shooters.

Dos gèneres també molt populars són el de les càpsules d’humor, que troba el seu màxim exponent a escala estatal en noms com Jorge Cremades, i els tutorials, que expliquen com fer una determinada cosa.

L’actriu palmesana Clara Ingold fa vídeos curts d’humor d’aquesta mena que comparteix a YouTube i, sobretot, a Instagram. En el cas dels tutorials, el joveníssim Miquel Montoro ha rebut milers de visites els darrers mesos amb vídeos sobre la pagesia i foravila.

Clara Ingold

Clara Ingold afirma que no es considera youtuber. “YouTube no és la principal plataforma que faig servir”, diu. És cert. Aquesta actriu i cantant palmesana fa vídeos curts d’humor a YouTube i, sobretot, a Instagram. Acumula poc més de 4.000 seguidors i combina les càpsules d’humor a les xarxes amb la seva feina com a actriu i músic. De fet, és una de les icones de la cultura indie a Mallorca, tot i que en una altra entrevista a l’ARA Balears afirmava que tenia “la sensació de ja haver espremut l’illa”. “De vegades, vull partir”, afegia. Va actuar a l’obra He vist balenes, dirigida per Xavi Núñez, que va interpretar juntament amb Jordi Cumelles, Salva Oliva i Rodo Gener.

Sou un personatge molt polifacètic... Explicau-nos a què us dedicau.

Principalment som actriu i músic. Com a actriu som bastant eclèctica, tot i que sobretot faig còmedia. Funcion igualment bé en el drama i tenc bastants de projectes en marxa. La música m’agrada molt i el meu projecte musical ara mateix es diu Codo, que és bastant còmic. Professionalment, treball per fusionar teatre, comèdia i música.

Precisament en el vostre darrer vídeo traduíeu al castellà una cançó en anglès de Bruno Mars i ho fèieu amb un to molt còmic.

Sí, sí. Exacte. Una cosa que sona bé i és preciosa en una llengua, en aquest cas l’anglès, es converteix en còmica quan en fas una traducció literal al castellà. És una manera més de fer comèdia.

Què us aporta fer aquests petits vídeos d’humor a Instagram o a YouTube?

Els vídeos són una eina d’expressió més. Aquests vídeos m’aporten la llibertat de fer el que em doni la gana, sense qüestionar-me gaire; no m’ho vaig pensar gens quan vaig començar. No ho he cercat, però el fet de veure que la gent reacciona bé a això que faig i que és agraïda em fa feliç. Aquests vídeos també m’agraden molt, perquè és una manera d’agafar coses quotidianes i donar-los la volta per fer riure la gent.

Explicau-nos què suposa fer aquests clips d’un minut o menys de durada. Deveu fer un guió, l’heu d’interpretar, editar...

Al principi no hi donava gaires voltes i ho gravava sense editar, amb la pròpia eina de gravació d’Instagram. Ara em don un poc més de marge, hi dedic més temps d’edició. Un esforç important és que surti un vídeo curt i amb molt de ritme, és el que hi dona la gràcia. Hi ha una part d’inspiració, que t’ha d’arribar, i una altra de pensar-hi per veure com ho comuniques.

Us ho he de demanar: treis cap profit econòmic de fer aquests vídeos?

No directament, tenc molt pocs seguidors. Profit econòmic, no en trec cap, però hi ha hagut persones que m’han contactat per fer algun càsting o alguna publicitat arran, precisament, d’aquests vídeos. Em serveix per donar-me a conèixer i per expressar-me de manera més lliure. També m’ha passat alguna vegada que m’han contactat empreses o organitzacions perquè fes un vídeo per convidar la gent a participar en esdeveniments o coses així. Això és molt guai, perquè sempre m’han dit: “Ha dit sortir això i això, però fes el que vulguis”. I és molt agraït que et donin llibertat absoluta, no sol passar.

Heu tingut referents de Mallorca o de fora que us hagin inspirat?

M’agrada molt Venga Monjas, per exemple. Podríem dir que són un dels meus referents. També és molt divertit Manuel Huedo, que fa coses molt semblants a les que faig jo, igualment de comèdia. El vaig conèixer després de començar a fer vídeos.

A banda d’ells, qualsevol cosa de comèdia és un referent per a mi. He vist molt de Monty Python, per exemple. Ah! I Miguel Noguera! Aquest també és un referent; l’exemple perfecte de fer el que a un li ve de gust.

Feis els vídeos sempre en castellà. És perquè us hi sentiu més còmoda o perquè arribau a més públic?

És la meva llengua materna, ni m’ho vaig plantejar. Ha estat més que res que no m’ho he pensat gaire. He vist que em segueix gent d’Amèrica Llatina, de la Península... Però no ha estat cercat, és la llengua en què m’ha sortit. També hi ha una altra cosa: la meva padrina viu a l’Uruguai i és d’allà. I mira els meus vídeos, vull que els entengui!

Miquel Montoro

Miquel Montoro només té 12 anys i fa cinquè de Primària al CEIP Na Caragol d’Artà. És l’autor d’un vídeo viral, amb més de 300.000 visualitzacions, en què explica els distints tipus de taronges que hi ha i com saber quines són les més dolces. De llavors ençà, aquest jove pagès llorencí ha publicat més d’una vintena de vídeos sobre foravila i té uns 24.000 subscriptors al seu canal de YouTube.

Què ha canviat d’ençà que feis vídeos a YouTube?

Moltes coses. Els vídeos m’han canviat la vida i tothom m’atura pel carrer. “Tu ets el de les taronges”, em diuen. Els primers dies estava molt atabalat, però ara s’ha calmat un poc i ja ho duc millor. El vídeo esclatà d’un dia per l’altre.

Com s’ho prenen els vostres companys i amics?

Bé! Tots em donen suport i em fan molt de cas.

Abans d’això, havíeu viscut una situació més delicada, no és ver?

Sí, vaig patir bullying durant quatre anys. Ara ja no. Els que abans es ficaven amb mi ara volen ser amics meus i que vagi amb el seu grup. La veritat és que és mal de dur, fa molt de mal i sap greu. Ningú no hauria de fer aquestes coses. Jo estic un poc grassonet, m’agraden la sobrassada i el botifarró, i em deien coses que no s’han de dir.

I la vostra família, què troba del fet que sigueu youtuber?

Em dona tot el seu suport. Sobretot la meva germana m’ajuda, perquè jo no som gens bo amb això de les tecnologies. La veritat és que els he de donar les gràcies.

Què voleu aconseguir amb els vostres vídeos?

Que més gent s’interessi per foravila i que coneguin més la pagesia. Cada dia es pot aprendre una cosa nova.

Voleu dir? No acabareu els temes per tractar?

No! No passeu pena! Un home que sempre m’ensenya em diu que això és com quan ets petits: cada dia, en lloc de travelar, comences a caminar.

A què us referiu?

Bé, vull dir que cada dia es poden aprendre coses noves, que hi ha molt per aprendre. Que quan ets infant, no saps caminar el primer dia, no ho saps tot el primer dia. I cada vegada vas provant i vas provant, i traveles, però arriba que comences a caminar i arriba un moment que comences a córrer.

Us segueix molta gent de Catalunya i del País Valencià.

Sí, de pertot! He rebut comentaris de tot el món, m’ha sorprès. Estic molt content, rep molts de comentaris. M’agrada veure que entenen el meu català o el meu mallorquí des de fora de Mallorca.

stats