INJÚRIES I SÍMBOLS

Clams per la llibertat d’expressió i l’absolució de Valtonyc

Ciutadans d’una vintena de pobles de Mallorca es concentraren ahir en suport del raper de sa Pobla

El crit unànim de “Llibertat d’expressió; Valtonyc, absolució!” es va sentir ahir vespre a prop d’una vintena de municipis de Mallorca. Va ser a les diferents concentracions convocades per la plataforma de suport a Valtonyc i contra la condemna imposada per l’Audiència Nacional al jove raper mallorquí.
A Palma, una batucada a càrrec del grup de percussió Tambors per la Pau, protagonitzada per onze joves que duien les boques tapades amb esparadrap com a mostra de rebuig contra la manca de llibertat d’expressió i com a símbol de solidaritat amb el jove de sa Pobla, va fer arrancar la concentració feta a la plaça de Cort de Ciutat.

Al crit d’absolució

“Llibertat d’expressió” o “L’únic terrorista, l’Estat capitalista” varen ser altres lemes pronunciats per les 500 persones que es varen concentrar ahir davant l’Ajuntament de la capital balear per fer costat al jove mallorquí. La concentració va arrancar just passats uns minuts de les 19 h amb la presència d’unes 260 persones i va concloure una hora després amb el doble d’assistents.

Uns minuts abans de les 20 h, un representant de la plataforma de suport va llegir un manifest en què criticava la condemna imposada per l’Audiència Nacional contra Josep Miquel Arenas Beltran, Valtonyc. El portaveu de la Plataforma a la concentració de Ciutat, Pau Picó, va manifestar a l’ARA Balears el rebuig de l’agrupació i d’Alerta Solidària a la sentència de Valtonyc i va explicar el principal motiu de la convocatòria múltiple que ahir vespre va treure centenars de persones a les places de diferents municipis de Mallorca. Segons Picó, la iniciativa “demostra que la societat mallorquina té molt clar que allò que volem és llibertat d’expressió” i que “no entendrem mai com poden enviar a la presó un al·lot per dir el que pensa”.

Manifest àcid

Pau Picó va llegir públicament un manifest en el qual es titllava la sentència de Valtonyc de “mostra clara que la justícia no significa el mateix per a tothom”. Avui dia, “el sistema judicial espanyol continua empresonant els que defensen la llibertat de les persones amb les lletres de les seves cançons i des del carrer”, deia la lectura,“ha quedat més que acreditat que el partit que ens governa s’ha finançat de manera il·legal, mentre que a l’Estat espanyol hi ha prop de 1.400 polítics imputats per corrupció però només 87 són a presó”. Mentrestant “ens empresonen a nosaltres, els que cantam allò que no els agrada sentir perquè fa trontollar el seu règim feixista. És en aquest context que un jove mallorquí de 24 anys ha estat condemnat pel Tribunal Suprem a presó, simplement per cantar cançons”, deia el manifest.

Valtonyc, cap de turc

La plataforma de suport a Valtonyc es va referir també als mecanismes “repressius” de l’Estat espanyol “amb l’objectiu de silenciar qualsevol tipus de protesta cap a les seves polítiques i frenar la creixent mobilització social”. “Contra tot pronòstic –continuava Picó– som moltes les persones que no ens rendim i continuam expressant la nostra ràbia i sortint al carrer per dir prou. Per dir prou a les retallades a les pensions, a l’educació i a la sanitat, per dir prou als atacs cap a la nostra llengua i la nostra sobirania, per dir prou als presos polítics”. En Josep “és un d’ells, i aquesta vegada la justícia l’ha utilitzat com a cap de turc”, sentenciava el text.

D’altra banda, el portaveu de Balears en Lluita, Frederic Guillem, es manifestà contra la sentència de Valtonyc i contra totes les sentències que s’estan succeint arreu de l’Estat “com a resultat d’un sistema capitalista que no permet la llibertat dels treballadors i, en canvi, deixa totalment impune la corrupció dels borbons, els feixistes i l’oligarquia espanyola”.

Sa Pobla també es mou

A sa Pobla, el poble natal de Valtonyc, unes 150 persones es varen concentrar per donar suport al raper. No hi assistiren ni el batle, Biel Ferragut (Independents-El Pi), ni la cap de l’oposició, Margalida Serra (PP), ni la consellera d’Hisenda i regidora a sa Pobla, Catalina Cladera (PSIB). De fet, els únics representants polítics que participaren en la concentració foren els regidors de MÉS Antoni Simó Tomás i Rafel Socias.

El membre del grup de suport al raper, Toni Trujillo, i la cosina de la parella de Valtonyc, Ariadna Pérez, varen llegir un manifest que denunciava que “no es tracta d’un fet aïllat, ja que en aquests últims anys de crisi social i econòmica de l’Estat, diverses persones i col·lectius han estat perseguits per exercir el dret a la llibertat d’expressió”.

Altres amics i coneguts poblers de Valtonyc que formen part del grup de suport es varen desplaçar a la concentració de Ciutat o a altres pobles per ajudar amb l’organització d’aquests esdeveniments. El raper no hi va assistir perquè es trobava a Madrid, atès que ahir va ser entrevistat al programa La Sexta Noche.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF