REVETLA

Ciutadella és el cor de la festa per Sant Joan

Jornada multitudinària als principals escenaris i entrada a la plaça del Born del Caixer Senyor i la Capellana

Les festes de Sant Joan han viscut una primera jornada marcada per l’esclat d’alegria i emoció a Ciutadella. Imatges de molta gent per tots els carrers, especialment pels punts més representatius de la festa. El dia començà amb els preparatius del primer toc. Un matí a Ciutadella per fer el primer gin amb llimonada amb els amics i la família. Amb puntualitat britànica, a les 14 h començà el primer toc. El flabioler, Juanlu Gelabert, va fer sonar el flabiol i el tambor davant l’atenta mirada del Caixer Senyor del bienni 2018-2019, Julio de Olives. Després de demanar permís per iniciar l’arreplec de cavallers i rebre la pertinent autorització, Ciutadella començà les 48 hores més intenses pel que fa a tradició, protocol i festa.

Incidències

Cal destacar que, durant el primer toc de flabiol, els serveis d’emergències varen haver de traslladar dues persones. Per una banda, un nin de dos anys, de nacionalitat britànica, amb un quadre d’epilèpsia i convulsions febrils, que fou evacuat a l’hospital Mateu Orfila de Maó. Per una altra, un home de 63 anys, ciutadellenc, que va patir un infart i fou ingressat en estat greu al centre de salut del Canal Salat de Ciutadella.

La colcada es va anar agrupant per participar en un segon moment màgic de les festes de Sant Joan. Un total de 105 cavallers participaren en el Caragol del Born. L’entrada a la plaça, a les 17.45 h va ser un quart d’hora abans que no s’havia previst. Una entrada ràpida, tensa però amb final feliç. El Caixer Senyor, Julio de Olives i la Capellana, Gerard Villalonga, varen encapçalar les tres voltes de rigor del Caragol del Born. A la primera, la música s’aturà per atendre una persona. Es varen comptabilitzar 40 persones ateses, tres traumatismes i un jove de 45 anys greu, víctima del cop d’un cavall desbocat.

Límit

Cal assenyalar que en el primer toc, que segons el Pla Director de les festes de Sant Joan esperava un màxim de 2.600 assistents, hi varen assistir fins a 2.717 visitants santjoaners.

En qualsevol cas, les festes de Sant Joan varen continuar amb les completes a l’ermita de Sant Joan de Missa, un acte molt estimat i seguit, especialment pels ciutadellencs. Durant el trajecte, una al·lota fou ferida greument quan un cavall es va desbocar. Mentre els cavallers són allà, a Ciutadella es tiren avellanes a la Contramurada, un espai on grups d’amics i famílies xalen de manera molt especial.

Quan el sol està a punt de pondre’s, la cavalcada torna a la ciutat. Els cavalls es deixen veure per les Voltes i Santa Clara. S’allarga la festa però es dissol la comitiva perquè el dia ha estat llarg, i l’endemà la festa no s’atura. La beguda a casa del Caixer Senyor acomiada, en certa manera, el 23 de juny. La festa de Sant Joan no atura i, com va succeir divendres a la nit amb els festers, milers de joves aprofiten per envair els carrers de Ciutadella i compartir vivències amb un gin amb llimonada a les mans. La nit és llarga i el treball del servei d’emergències també. Afortunadament, el dispositiu que ha aconseguit l’Ajuntament de la ciutat garanteix que qualsevol incident sigui atès en el mínim espai de temps possible.

Jocs del Pla

A les 8 h s’activa de nou el protocol de les festes de Sant Joan. És l’hora estipulada per iniciar l’arreplec. Les Corregudes a la Plaça i els entrenaments dels Jocs del Pla centren l’atenció durant les primeres hores del dia. La solemne missa a la catedral de Ciutadella posa el punt i seguit a les festes. Ja a la tarda, el Caixer Senyor durà a terme la convidada per a tota la corporació de l’Ajuntament de Ciutadella. Aquests instants donaran peu a la davallada al Pla. El joc de l’ensortilla, la correguda abraçats i les carotes configuren els Jocs del Pla. La música, amb temes clàssics però també comercials i, possiblement, alguna sorpresa. La nit caurà i la calor que es preveu que faci també confirma que Sant Joan és estiu. La seguretat en aquest punt és la principal preocupació del dispositiu d’emergències. Una vegada hagin acabat els Jocs del Pla, els cavalls pugen de nou a Ciutadella per fer el Caragol de Santa Clara. Les festes de Sant Joan acabaran ben entrada la matinada. El darrer toc de flabiol, molt recomanable per entendre el sentiment que desprenen les festes de Sant Joan, s’efectuarà amb el comiat de la Capellana.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF